Проблем хосписа у брчанској Болници: Немају простор иако је обезбијеђено 300.000 КМ

За отварање простора у оквиру здравствене установе намијењеног палијативној њези тешко обољелих пацијената обезбеђено је 300.000 КМ, али у Јавној здравственој установи „Здравствени центар Брчко“ још увијек нису пронашли ријешење.

У Удружењу „Брчанско срце“ које окупља обољеле од малигних болести кажу да су вјеровали да ће ове године бар започети рјешавање овог проблема.

– Мислили смо да ће се ове године бар нешто покренути. Не мора се урадити нешто велико. За почетак смо тражили да се негдје одвоји једна просторија у коју би били смјештени ти пацијенти – каже Рамиза Мусић, предсједница Удружења „Брчанско срце“ које окупља обољеле од малигних обољења.

Она подсјећа да низ година траже отварање једне такве установе јер су наилазили на проблеме које имају болесници и њихове породице.

- Реклама -

– Ма колико била упућена и посвећена породица таквим пацијентима никада не може пружити оно што може љекар у болници – истиче Мусићева.

Душан Стокић, директор брчанске болнице каже да су захтјеви за успостављање хосписа оправдани, али да је претходно неопходно испунити два предуслова, обезбједити простор, а потом и средства за опремање и његово функционисање.

– Број малигних обољења је из године у годину све већи, као и трошкови лијечења и захтјеви за његово успостављање су оправдани, али ми то не можемо ријешити без адекватног простора. Хоспис захтјева функционалан простор од 150 до 200 квадрата за око 12 кревета. Ми немамо простор у коме би то могли обезбједити – каже Стокић.

Истиче да су разматрали могућност да се хоспис смјести у зграду гдје је некада било одјељење урологије али је оцијењено да тај објекат није услован за ту намјену.

– Постоји пројекат за изградњу зграде поред Дома здравља за коју је потребно око два милиона КМ. Није у њој планиран простор за хоспис, али би помјерањем одређених служби ослободили простор гдје би могли смјестити хоспис – појашњава Стокић.

Додаје да ће одобрен новац за успостављање хосписа бити преусмјерен било за изградњу зграде поред Дом здравља или за анекс болнице, за који се ради пројекат, након чега би се унутрашњом прерасподелом обезбједио и простор за палијативну његу тешко обољелих пацијаната.
Стокић сматра да би најбоље ријешење било јавно приватно парнерство.

– Ту би сви нашли мјесто. Не би то било потпуно бесплатно. Дио би покривао Фонд здравственог осигурања, а дио би плаћали пацијенти с тим да би се за социјалне случајеве могло изнаћи ријешење субвенцијама Владе и Центра за социјални рад – каже Стокић.

Питањем проширења простора за потребе брчанског здравтва бавила се и Скупштина Брчко дистрикта на посљедњој сједници одржаној ове седмице приликом разматрала мјера за отклањање проблема у функционисању здравствене заштите.

Расправа о овом питању није окончана па ће се посланици у наставку засједања крајем новембра уз изјашњавање о предложеним мјерама изјаснити и о закључку којим се трази обезбјеђивање новца за додатни простора за постојеће и нове здравствене услуге, попут хосписа као и за адекватан смјештај дијагностичке опреме, у првом реду ЦТ апарата и магнетне резонанце.

Помоћ за тешко обољеле

Хоспис је палијативна њега тешких болесника који су углавном обољели од малигних болеснести и којима љечење не може помоћи али им се могу смањити болови и патње у послиједњој фази живота.

– Ова врста здравствене услуге је потребна али је нема већина градова чак ни у земљама окружења – каже Душан Стокић.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime