spot_img
spot_img

Позитивна пракса: Скупштина увела регистар донација

spot_img
spot_img

Након што је уведен софтверски модул електронског гласања и први информациони систем електронског парламента у БиХ, Стручна служба Скупштине Брчко дистрикта је сада самостално имплементирала веб-апликацију регистра донација удружењима грађана, спортским колективима и вјерским заједницама с подручја Дистрикта. Регистар је доступан на интернет-страници Скупштине.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да су предности овог регистра вишеструке те да апликација омогућава транспарентност у погледу трошења јавних средстава.

„Грађани имају приступ информацијама о томе како се средства користе и могу провјерити је ли новац исправно утрошен. Регистар подстиче одговорност организација које примају средства. Када су финансијске трансакције јавно доступне, удружења су склонија одговорном коришћењу новца и придржавању финансијских правила. И на крају, регистар омогућава грађанима да на основу тих информација донесу одлуке о подржавању одређених организација или донирању новца“, рекао је предсједник Милић.

Он је навео да је регистар програмирао администратор за информационе технологије у Стручној служби Скупштине, по струци дипломирани инжењер електротехнике Стефан Марјановић.

Марјановић је рекао да је регистар веб-апликација која прати новчани ток донација Скупштине удружењима грађана, спортским колективима и вјерским заједницама, као и правдање утрошка тих средстава од стране корисника за три годинe.

„До сада је у регистар унесено 312 извјештаја о утрошку донираних буџетских средстава за 2022. и 2021. годину, које је поднијело деведесет пет удружења грађана, спортских колектива и вјерских заједница. Подаци се уносе и даље, континуирано, како нам пристигну извјештаји. Унијећемо и податке за 2019. годину“, навео је Марјановић.

Марјановић је додао да Стручна служба Скупштине ради на новим веб- апликацијама које ће олакшати и модернизовати све пословне процесе који се одвијају унутар Скупштине.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img