spot_img
spot_img

Pohvale za Zakon o zabrani pušenja

spot_img
spot_img

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj pozdravlja odluku Skupštine Brčko distrikta koja je usvojila Zakon o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duvana i duvanskih proizvoda koji u sebi sadrži odredbe koje osiguravaju rad ugostiteljskih objekata u distriktu i sprečava otpuštanje radnika i smanjenje prometa.

“U tekstu zakona koji je usvojen vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 metara kvadratnih površine omogućava se da se opredijele za to da li će njihov objekat biti namijenjen za pušače ili nepušače, što će biti vidljivo označeno”, saopšteno je iz Udruženja.

Dozvoljeno je pušenje na stadionima i otvorenim objektima, gdje bi potpuna zabrana pušenja bila neprovodiva.

Predsjednik Udruženja Željko Tatić izrazio je zadvoljstvo ovom odlukom, ističući da je Skupština Brčko distrikta pokazala da ima sluha za posljedice koje bi potpuna zabrana pušenja imala kako na zaposlene u ugostiteljskim objektima, tako i na prihod po osnovu oporezovanog prihoda.

On je podsjetio i da je Austrija odustala od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. maja 2018. godine, ali je zabranila pušenje osobama mlađim od 18 godina, dok je do sada ta granica kod njih iznosila 16 godina.

Tatić je rekao da je u Republici Srpskoj ta zabrana već na snazi, isto kao i zabrana prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama.

On je izrazio nadu da će odgovorni za donošenje zakona u Republici Srpskoj odustati od rigidnih i nepotrebnih zahtjeva koje pokušavaju da nametnu stranci, te uvažiti prijedloge koje daje ugostiteljsko-turistička struka, a koji jednako odgovaraju i pušačima i nepušačima.

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img