spot_img

Otkriven Spomenik civilnim žrtvama rata u Brčkom

Published:

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић данас је на платоа иза Вијећнице заједно са његовим замјеником др Антом Домићем, предсједником Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синишом Милићем и супервизором за Брчко дистрикт БиХ Џонатаном Менутијем свечано открио Споменик цивилним жртвама рата у Брчком у периодима страдања 1939-1945. и 1992-1995. године.

У свом обраћању, градоначелник Кадрић истакао је важност откривања овог споменика.

„Није нам била примарна жеља да покажемо другима да смо јединствен примјер, већ да градимо истинске осјећаје заједништва и једног коректног односа према свакоме ко је цивилна жртва рата. Желим да овај споменик, у времену које је пред нама, буде у функцији исказивања поштовања према цивилним жртвама рата, и надам се да ће људи долазити на овај простор и промишљати о свим негативним посљедицама сукоба или промишљати о томе колико је значајан људски живот и људско достојанство како бисмо се на овом мјесту могли одгајати и учити наше генерације да никада не дозволе да се слична зла понове онима који ће живјети у Брчком и послије нас“, казао је Кадрић.

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ др Анто Домић казао је да споменик цивилним жртвама треба да буде опомена за будућност с циљем тражења компромиса и толеранције другог и другачијег.

„Морамо градити заједнички живот на овом нашем заједничком простору, који заједно дијелимо и гдје смо упућени једни на друге. Желим исказати сућут свим породицама цивилних жртава, као и удружењима цивилних жртава рата и за све оне који су страдали. Доласком на ово мјесто сјећат ћемо се и очувати вјечну успомену на све који су погинули и чији је живот прекинут напрасним радњама и људским злом“, казао је Домић.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић истакао је своју наду да ће откривање заједничког спомен обиљежја цивилним жртвама рата представљати снажан искорак у правцу процеса помирења на просторима Брчког.

„Ово мјесто треба да буде не само мјесто сјећања већ и опомене да се никада и нигдје овакви и слични злочини не понављају. Мислим да је за мене кључна порука да све цивилне жртве рата без обзира на мјесто, вријеме, нацију, вјеру, заслужују једнако поштовање и да је неопходно да направимо отклон од свих покушаја да се у том смислу праве некакве политичке и друге разлике“, казао је Милић.

Супервизор за Брчко дистрикт БиХ Џонатан Менути рекао је да је увјерен да ће спомен обиљежје бити мјесто гдје ће људи долазити да се сјећају и размисле о ономе што се дешавало у претходном периоду.

„Такођер, и да на овом мјесту размисле о будућности и о обавези коју сви имамо да спријечимо да се ствари које су десиле у прошлости више не понове. Ово је, такођер, примјер шта се све може постићи када се ради у духу сарадње, у духу међусобног уважавања и у сарадњи са представницима међународне заједнице“, истакао је Меннути.

Свечаном откривању споменика присуствовали су и представници законодавне и извршне власти Брчко дистрикта БиХ, представници удружења и чланови породица цивилних жртава рата, амбасадори у БиХ, представници међународних организација као и грађани.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img