Održana tribina “Hip-hop spaja mlade”

Sinoć je u prepunoj kino Sali Omladinskog centra održana tribina „Hip-hop spaja mlade“.

Neformalna skupina mladih iz Brčkog pod nazivom „District team“ sinoć je u našem gradu ugostila dva velika imena regionalne hip hop muzičke scene. Kontra i Marčelo definitvno su muzičari koji su probleme današnjice uspjeli da izraze kroz muziku i na taj način pokažu kakvo je stanje u državama bivše Jugoslavije.

Svjedoci smo da su nacionalizam i podjele danas u porastu, a upravo to je bila tema tribine, gdje su prisutni imali priliku da čuju kako su baš Kontra i Marčelo rušili granice i barijere među mladima na ovim prostorima i sa svojom muzikom napravili velike pomake u našem društvu.

“Kao predstavnik srednjoškolaca jako mi je drago što sam imala priliku učestvovati u realizaciji ovog događaja i pritom biti u kontaktu sa mladima iz svoje zajednice koji su spremno doveli goste da pričaju sa velikim brojem mladih koji su se odazvali na tribinu “Hip hop spaja mlade”. Uključenost, angažiranost, druženje, borba i naš glas su koraci koje mi mladi radimo za pomirenje i naše zajednice”, kaže Matea Brkić članica District Team-a

“Tribina “Hip -Hop spaja mlade” u organizaciji Distrikt tima privukla je veliku pažnju mladih u ovom gradu , a dokaz je puna sala Omladinskog centra što je dokaz da su ovakvi događaji potrebni našem gradu. District team je kao neformalna organizacija , uspjela nešto što druge formalne organizacije i udruženja u Brčkom nisu uspjela. Gosti Marčelo i Kontra su bili pravi izbor za ovakav događaj , jer su oni glas jedne mlađe generacije, generacije koja teži ka promjenama”, dodao je Amel Lišić.

Edna Mulić, članica District team-a istakla je da je ovo jedan od važnijih projekata koji je na nju, ali i na njene kolege ostavio snažan utisak.

“Kada neformalna grupa mladih ljudi, različitih generacija uspije organizovati nešto ovako, jednostavno osjetite ponos. Mislim da je ovo nešto što nam je potrebno, ne zato što će naša diskusija promijeniti svijet, ali će pokrenuti mlade na razmišljanje i da počnu djelovati na probleme oko sebe, to je naš cilj”, dodaje Edna.

Tribina je održana u sklopu projekta PRO:Budućnost, a koji ima za cilj izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti se provode u preko 70 opština u BiH, a projekat u kontinuitetu radi sa mladima, NVO, udruženjima žena, vjerskim zajednicama i liderima, političkim liderima, medijima i različitim nivoima institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem razumijevanju građana i naroda BiH.

Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime