Очекују мање приносе него лани: Пољопривредници у Брчко дистрикту спремни за жетву

Жетва пшенице и других озимих житарица којом су засијали око три и по хиљаде хектара пољопривредници Брчко дистрикта почеће ових дана, али због лоших временских прилика које су пратиле развој и сазријевање очекују мањи принос него лани.

Највише засијаних парцела, око двије и по хиљаде хектара, је под пшеницом.

Драго Новаковић, пољопривредник и предсједник Удружења „Сава“ Брезово Поље каже да ова житарица није у најбољем стању јер су је прво погодиле обилне прољетње кише, а сада високе темпаратуре на којима зрно нагло сазријева и губи на квалитету.

– Иако смо пшеницу прскали порасли су корови, појавиле су се и болести и ова жетва неће бити како треба. Неће бити неког великог приноса, а ни доброг квалитета зрна – каже Новаковић и додаје да је пожео нешто јечма, а принос је око четири тоне по хектару, колико очекује и од пшенице.

Процјењује да, с обзиром на то да нису у питању велике површине и да имају довољно комбајна, жетва житарица може бити завршена у року од десетак дана. Пољопривредници се надају да ће кукуруз под којим је око 7.500 хектара и око чије су сјетве прољетос имали много муке успијети да се опорави.

– Тамо гдје је засијан на вријеме кукуруз је након периода мировања мало кренуо. Успјели смо га прихранити и погодују му честе смјене кише и сунца. Једино се плашимо тропске врућине и врелог вјетра који би га спржио – каже Новаковић.
Ферхат Ћејвановић, шеф Пододјељења за пољопривреду у брчанској Влади каже да је стање кукуруза разнолико, зависно од парцела, агротехничких мјера и рокова у којима је посијан.

– На парцелама на којима сјетва није обављена на вријеме пољопривредници су крајем јуна успјели пресијати кукруз сјеменом са краћем периодом зрења – каже Ћејвановић.

Овдје вјерују да ће упркос недаћама са сјетвом и ако не буде суше ова култура успјети да се опорави. Воћњаци су кажу у Одјељењу за пољопривреду у релативно добром стању јер им погодује топло вријеме.

– Прољетос су највише страдале трешње и јагоде, а шљива ће, као најдоминантније воће које се овдје узгаја, имати мањи принос али ће квалитет бити бољи – каже Ћејвановић. Под воћњацима је у Брчко дистрикту око 1.500 хектара од чега је хиљади хектара под шљивом.

Без штете од леда

У протеклих десетак дана било је леда који није начинио већу штету јер је дјеловала противградна заштита. Уговор о пружању услуге противградне заштите закључен је са Противградном заштитом РС, а обезбјеђује се са 13 ласирних рампи снабдјевених са око 100 ракета за шта се годишње издваја око 150.000 КМ.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime