Незадовољни љекари приватници, незадовољни у ЈЗУ – шта је са пацијентима?

Приватни љекари из Брчко дистрикта незадовољни су начином на који се пацијенти упућују на субспецијалистичке и дијагностичке прегледе у приватне здравствене установе са којима Фонд здравственог осигурања има потписан уговор о сарадњи. Главног кривца виде у руководству Јавне здравствене установе “Здравствени центар Брчко”. Из ове институције тврде да су незадовољни и они. Пацијенте, чини се, нико ништа не пита.

Из Удружења приватних доктора медицине и стоматологије у Брчко дистрикту БиХ тврде да су доктори породичне медицине добили инструкцију да пацијенте шаљу у Болницу, како би она преузела начин лијечења.

- Реклама -

“Иначе су пореметили устаљену праксу да субспецијалистички прегледи иду на велику упутицу у Фонд, а они су давали могућност пацијенту да бира гдје ће се лијечити” рекао је за БДЦ телевизију др. Радомир Елез, предсједник Удружења приватних доктора медицине и стоматологије у Брчко дистрикту БиХ.

Елез појашњава да је ФЗО расписао конкурс на који се јавила ЈЗУ и сви приватници који су заинтересовани, те да су прошли они који задовољавају критерије.

“Ово је изненада, да ли због личних сукоба Фонда и ЈЗУ, али су пореметили све односе и то на уштрб нас из приватних здравстевних установа” додао је др Елез.

Из ЈЗУ тврде да су критике љекара приватника упућене на погрешну адресу јер приходима од око 74.000 осигураника у Брчко дистрикту располаже ФЗО. У ЈЗУ тврде да су њихова настојања да све што могу сами и ураде, како би трошкови Фонда, који су прешли цифру од осам милиона током прошле године, били смањени.

“Ту је проблем терминолошки. Упућивање у приватне ординације се третира као упућивање ван Брчко дистрикта, што није тачно. Значи, Фонд не жели све ово вријеме да направи коректан однос са јавним и са приватним сектором. Наш је преглед шест марака по цјеновнику из 2002. године, а код њих су цијене рецимо 50 марака. Значи, може цијена да буде дупло виша, али не може да буде десет пута. Ту су проблеми” каже др. Душан Стокић, замјеник директора ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”.

Из ЈЗУ тврде да ни њима није лако, јер већ два мјесеца 2018. године раде без уговора са Фондом. Замјеник директора Душан Стокић тврди да је предложени уговор вриједан око 21 милион марака, а да Фонд плаћа до 15 милиона, док му је приход око 34 милиона марака.

“Ми смо зато да се јавни и приватни сектор изједначе у свему – и правима и обавезама. Нама се плаћање услуга врши паушално и морамо се уклапати у то. Од 34 милиона Фонда ми добијемо 15 милиона. Ми пружамо 90% услуга за 74.000 осигураника фонда. Да ли је то сразмјер који треба прихватити? Ту су проблеми а не у нама” додаје др Стокић.

У ФЗО кажу да настоје покушати ријешити компликовану административну процедуру, јер осигураници морају пролазити дуготрајне процедуре љекарске комисије и слично. Обзиром да се то може учинити и у јавним и у приватним установама у Дистрикту, понуђени су исти услови на конкурсу, што би искључило одлазак у клиничке центре ван Брчко дистрикта.

“То је функционисало без проблема све до краја 2017. године. И једни и други су радили под истим условима, осигурано лице је било то које је бирало гдје ће ту услугу обавити. Имали смо промет и са једнима и са другима. Што се тиче проблема који је настао, очигледно да ће и једна и друга страна морати сјести и ријешити проблем, јер због различитих ставова не требају трпити осигураници” рекла је Александра Тучић, директорица ФЗО Брчко дистрикта БиХ.

Намјера Фонда је била унаприједити још неке услуге, како би осигураници што више здравстевне заштите добијали у Брчко дистрикту, без одласка на клинике широм земље и региона. Но, прије тога ЈЗУ и приватници морају ријешити међусобни проблем.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime