Настављене активности на регулацији корита ријеке Брке

Активности на припремним радовима на регулацији корита ријеке Брке у урбаном дијелу града Брчко настављени су, казала је Љиљана Зенуновић, шефица Пододјељења за шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ.

Регулација корита ће се радити узводно у дужини од километар и 400 метара, односно од постојећег регулисаног дијела који се налази код ушћа ријеке Брке у Саву до моста на Кланцу.

„Крајем прошле године започети су припремни радови, али су заустављени због неповољних временских услова. Међутим, почетком прољећа активности на припремним радовима на регулацији корита ријеке Брке су настављенe. Вриједност уговорених радова је 1.140.591 евра. Регулација подразумијева исправљање ријечног корита, односно кривина ријеке Брке и корито ће се радити од регулисаног дијела, тј. од ушћа ријеке Брке у Саву, па све узводно око километар и 400 метара, односно до моста на Кланцу. Корито ће се радити као што је урађена регулација регулација код ушћа још прије рата“, објаснила је шефица Зенуновић.

- Реклама -

Циљ пројекта је да се повећа стабилност ријечног корита, регулише водни режим и да се повећа степен заштите од поплава људи и материјалних добара. Љиљана Зенуновић је казала да очекује да радови буду завршени крајем ове године.

„Уколико временски услови буду повољни, завршетак радова очекујемо крајем ове године“, казала је Љиљана Зенуновић.

Пројекат се реализује из ИПА средстава из 2014. године под покровитељством Европске уније и сачињеног Акционог плана заштите од поплава и управљање ријекама у БиХ 2014–2021. У оквиру Акционог плана Брчко дистрикт БиХ је кандидовао два пројекта која се односе на реконструкцију савског насипа и регулацију ријеке Брке у урбаном подручју града.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime