На Дан Војске Републике Српске служен парастос у Горњем Брезику

У брчанском насељу Горњи Брезик данас је служен парастос погинулим српским борцима поводом Дана Војске Републике Српске.

Помен је служен код споменика погинулим српским борцима на који су уклесана имена пет бораца страдалих у Првом свјетском рату, 29 војника и 44 цивила страдала у Другом свјетском рату, те девет мјештана Горњег Брезика страдалих у протеклом одбрамбено–отаџбинском рату.

Предсједник брчанске Борачке организације Републике Српске Цвјетко Симић је истакао да је важно што се сваке године на дан Светог Василија Острошког, као и да је важно сјећати се мјештана Горњег Брезика који своје животе уградили у темеље Републике Српске.

“Девет бораца је у протеклом одбрамбено – отаџбинском рату уградило свој живот уградило у темеље Републике Српске као припадници Прве посавске бригаде и за то им морамо вјечно бити захвални”, рекао је Симић.

Милица Крпић, мајка погинулог Ратка, каже да јој је сваки пут све теже доћи на парастос.

“Сваке године је све теже. То је вјечна бол, нема ту шта. Али посветила сам се дјеци и тако преживљавам”, рекла је Милица Крпић.

Градоначелник Синиша Милић је рекао да је потребно сјећати се бораца, али и важно напоменути да рата више никад не буде.

“Из потребе да се одбрани српски народ настала је Војска Републике Српске. Ових девет припадника војске часно су обављали своју дужност и због тога заслужују помен, као и да њихове породице буду на одређен начин збринуте”, рекао је Милић.

Чланови породица погинулих и њихови саборци, као и представници Борачке организације Републике Српске из Брчког, те српских политичких партија у локалној власти положили су вијенце и прислужили свијеће, а потом посјетили мјесно гробље и гробове погинулих мјештана.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime