Шта да раде грађани који од депоније не могу побјећи у љетовалишта?

Представници мјесне заједнице Илићка упутили су надлежним властима у Брчко дистрикту отворено писмо поводом проблема градске депоније који се годинама не рјешава. Писмо преносимо у цјелости:

“Поштовани,

- Реклама -

Можда је локација постојеће градске депоније била адекватна прије пар десетина година, када је тај дио града био ненасељен. Можда је депонија имала довољно капацитета да прими количине отпада прије пар деценија, када га је било много мање него данас.

Можда се ни у тим периодима депонијом није управљало на прави начин, али је протеклих година проблем депоније постао толико изражен да нас приморава да учинимо све што је у нашој моћи како бисмо били сигурни да смо учинили све да живот мјештана насеља Илићка, а и свих грађана Брчко дистрикта буде угоднији, а прије свега здравији и сигурнији.

Ако не ради нас, у обавези смо да учинимо све ради наших потомака и њихове сигурније и здравије будућности.

Много смо размишљали и улагали велике напоре у покушаје да схватимо како је могуће да се на обали европске пловне ријеке Саве, у граду који статус ДИСТРИКТ “поносно” носи већ дуже вријеме, у граду са луком, свега пар стотина метара низводно од те исте луке налази депонија, по ријечима многих, нелегална у сваком могућем смислу ријечи.

На питање: “Зашто се не проналази локација за измјештање депоније?” увијек добијемо одговор како је то све политичко питање, као и оно популарно “нема консензуса политичких субјеката“.

Да ли је могуће да ради политичких, личних или неких других интереса нисте у могућности да се договорите о питању од велике важности за здравље свих нас?

Ако гријешимо, исправите нас.

Да ли је могуће да не схватате да штетни утицаји са депоније не бирају ни вјеру ни нацију, већ нас све једнако погађају?

Вјерујемо да већину вас штетни утицаји депоније не погађају у толикој мјери да исте не можете компензовати честим посјетама планинама и љетовалиштима и на тај начин поништити штетне утицаје брчанске депоније.

Заборављате да је мали број грађана Брчко дистрикта у могућности да вас прати у стопу по том питању. Шта њима преостаје?

Да љето проводе иза затворених прозора и у страху од изласка на “свјеж” ваздух?

Примјећујемо да до популарног «консензуса», врло брзо долази по неким другим питањима, а по питању локације за депонију, проблема који се непосредно одражава на наше здравље се чека.

Нас занима шта се чека?

Ако се чека погодан тренутак, питање је који је то тренутак и до када смо принуђени да га чекамо заједно са вама?

Доста смо чекали и ово је посљедњи покушај да на друштвено прихваћен начин пробудимо оно људско у вама ако га је још остало, а вјерујемо да јесте.

Вјерујемо да јесте, јер смо у неформалним разговорима са многима од вас спознали људске вриједности, иако су код многих вјешто прикривене.

Ово писмо схватите и као захтјев да поред “консензуса” о локацији за измјештање градске депоније, буџетом за 2018. годину предвидите средства довољна за реализацију тог пројекта.

С надом да по овом питању нећете поступати вођени страначким интересима, већ као људи који размишљају о бољем сутра својих најмилијих.

Срећни празници!”

 

Писмо потписује Дамјан Дунџић, предсједник МЗ Илићка, а упућено је на адресу Градоначелника, Скупштине, Владе, као и на адресе свих општинских одбора парламентарних странака и независних посланика у Скупштини Дистрикта.

Остаје да видимо да ли ће и овај апел мјештана Илићке, али и читавог Брчког, проћи без реакције, и да ли ће се грађани морати на друге, мање популарне начине, изборити за своја права. Најприје за оно основно – да дишу.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime