spot_img
spot_img

Милић: Са владом договорено повећење основице плате за два одсто

spot_img
spot_img
spot_img

У припреми буџета за 2023. годину договорено је са Владом Брчко дистрикта повећање основице плате за два одсто, уз приједлог да се износ за топли оброк повећа са пет на осам КМ за јавни сектор, потврдио је Срни предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић.

Милић је истакао да ће се интервенцијама у Закону висина неопорезивог дијела топлог оброка увећати са седам на 10 КМ, што ће омогућити повећање ове принадлежности и у реалном сектору.

“Због погоршања укупне економске ситуације у БиХ и у региону постоји потреба за интервенцијама Владе према грађанима. Узели смо у обзир и захтјеве Синдиката, али и могућности буџета Брчко дистрикта”, појаснио је Милић.

Милић је истакао да је Синдикат саговорник и Владе и Скупштине, али да је у организационом смислу потребно формирати посебно владино одјељења или пододјељење које ће се бавити радом и радним односима.

У надлежности тог одјељења или пододјељења, додао је Милић, биће одређивање репрезентативности Синдиката, те покретање процедуре за дијалог са Синдикатом с циљем договора око питања која нису дефинисана законом, односно потписивања општег колективног уговора.

Синдикат Брчко дистрикта је са посљедње одржане сједнице упутио пет захтјева према Влади и Скупштини, а који се односе на то да се плате запослених у јавном и реалном сектору повећају за 10 одсто, да се накнада за превоз уврсти као додатак на плату, да се минули рад повећа са 0,3 на 0,5 одсто, да се топли оброк повећа на осам КМ и да се плата у вријеме боловања за тешке болеснике исплаћује у пуном износу.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img