spot_img
spot_img

Milić: Pravo vrijeme sa se pročita Arbitražna odluka

spot_img
spot_img

Nakon što je naš grad ponovo dospio u žižu javnosti, što zbog kvadratnih kilometara, što zbog poziva NATO-u, danas se oglasio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Izjavu Siniše Milića prenosimo u cjelosti:

Tvrdnja u saopštenju Stranke za BiH kako Brčko dijeli Republiku Srpsku na dva dijela, ne samo što je u suprotnosti sa odredbama Konačne arbitražne odluke, već predstavlja direktan napad na Ustav BiH i dejtonsku dvoentitetsku konstrukciju, koju arbitražna odluka za Brčko podržava.

Umjesto bilo kakvog dubljeg reagovanja na ovakvu nebulozu, kao i odgovora „Jensu Stoltenbergu Za Raju“, alijas Denisu Zvizdiću, na njegovu izjavu kako je vrijeme da NATO vojnici dodju u Brčko, dovoljno je citirati dijelove Konačne arbitražne odluke, kao i Ustav BiH.
Tako, u poglavlju IV Arbitražne odluke, koje se bavi Zaštitom relevantnih interesa strana u arbitražnom procesu, u paragrafu 51, piše:

…..“Šta više, iako će prema sadašnjoj odluci teritorijom oblasti Brčko upravljati vlada Distrikta, po principu samouprave, teritorija Republike Srpske zadržava kontinuitet koji je prikazan na Dejtonskim mapama“…

Dakle, Dejtonskim mapama na kojima su u osnovi predstavljene granice entiteta, da pojasnimo, i to piše niko drugi do predsjedavajući arbitražnog tribunala, Amerikanac Roberts Oven, tvorac Arbitražna odluke.

Ili paragraf 52, istog poglavlja:….

“Šta više, pošto će veličina teritorije koja se dodaje Republici Srpskoj, u skladu sa principom kondominijuma biti veća od one koja se dodaje Federaciji, procenat teritorijalnog udjela Republike Srpske će se ovom Odlukom povećati“…

Onima koji tvrde kako je distrikt nešto eksteritorijalno, izvan dejtonske dvoentitetetske konstrukcije BiH, autor arbitražne odluke, takodje, odgovara u paragrafu 58, u kome se obrazlaže: „… Tribunal smatra da su svi aspekti ovog plana (proglašenje distrikta) u skladu sa Ustavom BiH i ne narušavaju njegovu primjenu“.

Paragraf 59 Konačne odluke za Brčko, u tom smislu je još precizniji kada govori o teritorijalnim aspektima Odluke:..“ Plan o distriktu je u skladu sa ustavnim zahtjevom da se BiH sastoji od dva i ne više od dva entiteta. Vidi Ustav, član 1 (3). (Čl.1,stav 3 Ustava BiH: „Sastav’ Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH (u daljem tekstu entiteti)“.

Tako, dakle, kaže Konačna arbitražna odluka za Brčko. Nema sumnje da se arbitražna odluka, kako god da je donesena, mora pojmiti kao neprotivrječni dio jedne cjeline,tj. zaokruženog pravnog sistema, koji se zove Dejtonski sporazum,odnosno Ustav BiH, kako to, uostalom priznaje i tvorac Arbitraže odluke.

Dakle, kao pravna fikcija,ili,pak kao stvarna činjenica – u pogledu pravnih posledica jednog ili drugog shvatanja svejedno je – distrikt Brčko, osigurava teritorijalni kontinuitet Republike Srpske.

Zato, vikend je, i pravo vrijeme da se, konačno, pročita i Arbitražna odluka, kao i Dejtonski Ustav BiH.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img