Milić: Ispraviti nacionalni debalans u obrazovanju

Nakon današnje sjednice Vlade gradonačelnik Siniša Milić je u izjavi za medije istakao da je obrazovanje jedna veoma važna oblast, naročito u multietničkim sredinama kakva je distrikt Brčko, te da je na osnovu podataka Odbora za zapošljavanje u obrazovanju struktura zaposlenih vaspitača, nastavnika, stručnih saradnika, saradnika u nastavi na dan 19. decembar iznosila ukupno zaposlenih 971, a od toga je 458 Bošnjaka, 124 Hrvata, 385 Srba i 4 iz reda ostalih.

„Mi ovdje imamo tu nezvaničnu formu 4-4-2 i ono što je problematično u svemu ovome jeste da se kroz zapošljavanje u 2018. godini taj trend nacionalnog debalansa nastavio i produbljivao, iako smo imali dogovor da ćemo taj debalans ispravljati na način da se on približno dovede na 4-4-2. Kada je zapošljavanje u javnoj upravi u pitanju Zakon o državnoj službi dozvoljava gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i glavnom koordinatoru koji su iz reda tri različita naroda da u slučaju prijedloga odluke o imenovanju kandidata za zapošljavanje mogu intervenisati na način da predlože nekoga iz reda naroda koji je potcijenjen u ukupnom broju zaposlenih”, rekao je Gradonačelnik

“U ovom slučaju, kada je u pitanju obrazovanje takve mogućnosti nemamo. Dakle, potrebno je razmišljati o izmjeni zakonskih ili podzakonskih propisa koji to regulišu na način da se onemogući zaobilaženje Statuta koji govori o nacionalnoj ravnopravnosti, ali i važnosti obrazovanja za ukupan život na prostoru distrikta Brčko. Ovo nije primjedba šefu Odjeljenja za obrazovanje i postoje neki procesi na koje ni sam šef odjeljenja u Vladi Distrikta ne može uticati, ali tu smo da jedni drugima ukažemo na eventualne probleme i da zajednički, kroz doradu zakonske i druge procedure, onemogućimo bilo kakve probleme u funkcionisanju Brčko distrikta BiH. Ono što ja tražim za pripadnike svog naroda, na isti način sam spreman i razumijem, da to treba da dobiju i pripadnici druga dva naroda“, zaključio je Milić.

- Reklama -

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime