Milić i Domić dali glas za „Mišelin zakon“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i njegov zamjenik Anto Domić danas su u zgradi Vijećnice razgovarali sa dječjom ambasadorkom Mišel Mišković i predstavnicima Prve dječje ambasade u svijetu „Međaši“ o uključivanju Distrikta u značajne projekte ove ambasade koji imaju za cilj zaštitu prava djeteta.

Oni su ovom prilikom potpisali inicijativu i na taj način dali glas za „Mišelin zakon o sigurnosti djece razvedenih roditelja“ koji se odnosi na prijedlog da se sva imovina stečena u braku pri razvodu braka dijeli na djecu i roditelje. Cilj „Mišelinog zakona“, kako su istakli iz Dječje ambasade, jeste povećati ekonomsku sigurnost djeteta i smanjiti broj razvoda brakova.

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da će Distrikt u skladu sa svojom pozicijom dati podršku aktivnostima Prve dječje ambasade u Međašima.

„Mnoge konvencije, različite vrste pravnih akata daju za pravo ili deklamuju prava djeteta i zaštitu tih prava, ali u praksi se ona, nažalost, dosta krše. Postoje različiti primjeri gdje se ta prava djece uskraćuju i jedno od njih su svakako i brakorazvodne parnice gdje djeca ostaju bez mogućnosti da dobiju nekakvu svoju ekonomsku sigurnost. Jedan od zanimljivih prijedloga Prve dječje ambasade jeste da prilikom razvoda brakova djeca dobiju svoj dio imovine i da ravnopravno učestvuju u raspodjeli te imovine. Mislim da je to jedan dobar prijedlog koji smo podržali načelno i ja se nadam da će kroz neke druge procedure koje su formalnog karaktera dobiti podršku i u institucijama kako bi zaživjela jedna takva odredba. Dječja ambasada je tu da ukaže na sve one anomalije u društvu koje uskraćuju ljepšu budućnost djece“, kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić istakao je da odrasle osobe vrlo često nameću neke norme koje su neprihvatljive i nerazumljive za djecu i da je projekat Prve dječje ambasade u svijetu jedna vrhunska stvar.

„Ovo je izvrstan projekat i na vrlo praktičan način stavlja u prvi plan dijete, sve ono što je važno za vaspitanje, obrazovanje i odrastanje djece, sve ono sa čim se djeca u savremenom društvu suočavaju i svi oni problemi koje mi odrasli ne primjećujemo, a koji imaju značajnog uticaja na duhovni i svaki drugi razvojni život djece. Ovo je nešto sasvim novo i drugačije u odnosu na sve ono što mi svakodnevno radimo i slušamo. Ovdje je dijete kreator i realizator svog programa i poruke koju želi poslati odraslima kako bi djeca svoj razvojni put kroz djetinjstvo prošla na ispravan način da se razvijaju sa puno ljubavi, razumijevanja i volje i želje za druženjem i poštovanjem drugog i drugačijeg na način na koji to djeca vide i razumiju. Uvjerili su nas da je to vrhunska stvar u koju se moramo uključiti kao lokalna zajednica kako bismo pomogli u razumijevanju statusa i prava djece“, istakao je Domić.

Trinaestogodišnja ambasadorka Prve dječje ambasade u svijetu „Međaši“ Mišel Mišković kazala je da će nakon početka rada dječji sud prvo početi sa osudom mržnje.

„Smatramo da je mržnja kriva za ratove koji su se događali na ovim prostorima i za silna ubistva. Na dječjem sudu će prisustvovati veliki broj advokata, a pozvali smo i glavnu tužiteljku Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, advokata Filu i druge cijenjene advokate. Želimo da Distrikt odabere jedno sjajno dijete koje će biti član tog dječjeg suda u svojstvu sudije. Mi smo takvi jedini na svijetu zato što svi ovi obični sudovi i sudije rade na tome da bi osudili ljude. Mi to nećemo da radimo. Mi ćemo suditi negativnim pojavama“, naglasila je Mišković.

Duško Tomić, advokat Dječje ambasade, rekao je da je ovo značajan dan za Prvu dječju ambasadu u svijetu, za prava djeteta, ali i za Distrikt.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime