Konzervativni klub iz Brčkog čuvar srpske tradicije i kulture

Iza njih je samo par mjeseci rada i mnoštvo događaja kojim su već udarili pečat čuvara srpske tradicije i kulture u Brčko distriktu.

Njih su samo trojica – Cvijan i Rade Pajkanović, te Miloš Subotić. Osnivači su i jedini članovi ove najmlađe nevladine organizacije u distriktu, koja radi pod sloganom “Ustaj, živi, bori se, ne kloni”.

– Ideja je stara gotovo deceniju, a zvanično smo se registrovali kao Konzervativni klub u avgustu prošle godine. Napravili smo niz koraka da dođemo do ove prve uspješne godine. Naziv smo odabrali u skladu sa ovim čime se bavimo, očuvanjem ili konzervacijom srpske tradicije, kulture, umjetnosti i svih drugih segmenata koji su obilježje našeg naroda – kaže Cvijan Pajkanović, predsjednik kluba.

- Reklama -

Način na koji realizuju svoje ideje je organizacija događaja i gostovanja ličnosti koje govore o različitim aspektima dnevno-političkih i istorijskih dešavanja. U saradnji sa SPKD “Prosvjeta” Brčko organizovali su gostovanje i promociju knjige dr Milana Micića, povodom stogodišnjice oslobođenja srpskih zemalja u Prvom svjetskom ratu.

– Bavili smo se Prvim svjetskim ratom, trenutnom političkom situacijom, Kosovom i Metohijom, pitanjima koja su važna za naš narod – pojašnjava Pajkanović.

Miloš Subotić, predsjednik i portparol Skupštine Konzervativnog kluba, kaže da u okviru raznih organizacija već duže vrijeme učestvuju u humanitarnim akcijama i drugim dešavanjima ali da će im osnivanje Kluba dati više prostora za djelovanje. Podstrek su im odlične reakcije publike i građana na do sada organizovane događaje.

– Iznenađeni smo pozitivnom reakcijom publike i građana koji su željni takvih dešavanja. Naročito bih izdvojio gostovanje francuskog humanitarca Arnoa Gujona, Alekasandra Gajšeka i Aleksandre Ninković Tašić, jer je publika ovaj događaj zaista divno primila i danima su nam stizala pozitivna reagovanja – kaže Subotić.

Kao što je ovaj događaj napunio amfiteatar Ekonomskog fakulteta tako je i nešto ranije organizovana promocija filma “Kosovo: Momenat u civilzaciji”, kojoj je prisustvovao i Boris Malagurski, napunila salu Doma kulture u Brčkom.

– Trudićemo se da i ubuduće organizujemo slične događaje – obećava Subotić.

Pojašnjava da su sve događaje uglavnom sami finansirali, ali i uz pomoć prijatelja i donatora.

– Većinom je riječ o ljudima koje zanima očuvanje i širenje srpske kulture i tradicije i oni to rade sa željom i srcem, a onda se nađe i način i novac – kaže Subotić.

Vjeruju da će dobiti podršku i u institucijama kroz grantove nevladinim organizacijama i ističu da su spremni da tako dobijen novac javno pravdaju na svojoj fejsbuk stranici.

Za sada nemaju namjeru da omasovljavaju ovu organizaciju, a nastaviće saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i SPKD “Prosvjeta” na koje su se do sada najviše oslanjali.

– Logično je da se oslanjamo na “Prosvjetu” i Crkvu, jer zahvaljući njihovom vjekovnom djelovanju srpski narod opstaje na ovim prostorima. Sa “Prosvjetom” namjeravamo da potpišemo i memorandum o saradnji – kaže Pajkanović.

Ne otkrivaju šta sve planiraju za narednu godinu ali izvjesno je da će organizovati više zanimljivih događaja.

– Planiramo promociju “Beogradskog sindikata” i tribinu na kojoj će biti riječi o uticaju popularne kulture na mlade. Obilježićemo Vidovdan serijom predavanja o kosovskom zavjetu i duhu Vidovdana u našem narodu. Učestvovaćemo, kao i prethodne dvije godine, u projektu “Trojka iz bloka” humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” – kaže Pajkanović.

Za bolje sutra

Cvijan Pajkanović je arhitekta, Rade Pajkanović pravnik, dok je Miloš Subotić diplomu politologa stekao u Pragu. Stalno zaposlenje ima jedino Rade, ali o odlasku iz zemlje ne razmišljaju.

– Razumijemo ljude koji odlaze, jer i sami vidimo da nije sve kako treba i kako može da bude. Međutim, ako svi odemo ko će mijenjati državu nabolje?! To znači mijenjati sebe i ljude pored sebe i to bi bio preporod koji zagovaramo. Kada ljudi govore “ne valja ova država” zaboravljaju da su dio te države i da promjena mora krenuti od nas samih, a onda je lako promijeniti sve što smatramo da nije dobro – poručuju iz Konzervativnog kluba.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime