spot_img
spot_img

Kamioni i dalje saobraćaju mostom Gunja – Brčko

Published:

spot_img

Iako su krajem prošloga mjeseca svi mediji izvijestili o potpunom prekidu teretnoga prometa mostom preko rijeke Save između Gunje i Brčkog, a takva bi odluka trebala i dalje biti na snazi, kamioni njime i dalje prometuju, u što smo se proteklog petka i sami uvjerili.

Na povratku u Republiku Hrvatsku, na graničnom prijelazu Brčko policajac nam je dao naputak da zaustavimo automobil i malo pričekamo jer su mu kolege s hrvatske strane mosta upravo javili da je prema Brčkom krenuo kamion (na snimci). Kada je stigao, dao nam je znak da možemo nastaviti mostom prema Gunji.

Naime, Policija Brčko Distrikta je 24. siječnja donijela Rješenje o potpunom prekidu prometa za teretna motorna vozila i autobuse na prometnicama prema mostu i od njega (graničnog prelaza) Brčko (BiH) – Gunja (RH), u svrhu zaštite i sigurnosti ljudi i materijalnih dobara. U pojašnjenju stoji kako je Vlada Brčko Distrikta BiH na izvanrednoj sjednici upoznata s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, koju je napravila IPSA d. o. o. iz Sarajeva. Ondje je, između ostalog, navedeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, prekid prometa teških vozila smatra obveznim i hitnim. Iz Operativno-komunikacijskog centra Policije Brčko Distrikta odmah su obavijestili javnost o potpunom prekidu prometa za teretna motorna vozila i autobuse na prometnicama prema mostu i od mosta Brčko – Gunja, do daljnjeg. A od Savjeta ministara BiH i nadležnih ministarstava BiH Vlada BD-a zatražila je hitno postupanje u vezi s ograničavanjem javnog prometa na tom graničnom prijelazu. Donesena je i odluka o formiranju komisije koja će predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa i prijedlog za rješavanje problema graničnog prijelaza u Brčkom.

Policijska službenica za odnose s javnošću Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Marijana Maja Barbarić jučer nam je pojasnila da je odluku o potpunom prekidu teretnog prometa preko mosta između Gunje i Brčkog Policija Brčko Distrikta donijela jednostrano i prenagljeno.

Dok se takva odluka ne uskladi s Ministarstvom prometa i infrastrukture RH, ona ne može biti na snazi – ustvrdila je.

Granične policije s dviju strana mosta dogovorile su se da poštuju pravilo da u isto vrijeme samo jedan teretnjak može biti na mostu i tek kada on prođe, može krenuti drugi, pa se teretni promet odvija sinkronizirano. Napominje da je trenutačno dopušteno maksimalno opterećenje mosta 40 tona i oni se toga drže.

Novu odluku ili međudržavni protokol o drukčijem režimu prometovanja ili potpunom prekidu teretnog prometa trebaju donijeti RH i BiH, a do sada se, napominje Barbarić, u vezi s tim nije ništa dogodilo. Komentar smo zatražili i u Policiji Brčko Distrikta, ali odgovor na upit nismo dobili.

(glas-slavonije.hr)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img