spot_img
spot_img

„Чекао га је ауто за бијег“: Претучени новинар из Брчког има 9 шавова, али тврди да је све запамтио

spot_img
spot_img

У Брчком је нападнут новинар Мирза Дервишевић.

Пријетње, политичке притиске, пријетње смрћу, онлајн насиље све то доживљавају новинари у БиХ. Но, понекад не заврши све на вербалном нивоу него новинари буду и физички нападнути.

Умјесто одмора у свом граду новинар Мирза Дервишевић задобио је тјелесне повреде. Нападнут је суботу у 22х када је био са својом мајком. Нападач га је ударио с леђа.

– Ја сам се окренуо и погледао имао је фантомку жуту ударио ме још једном и видио сам тај жељезни боксер и ево можете видјети… девет шавова је ту. Ја сам био разуман јер сам кроз студирање имао борилачке вјештине и трчао сам за њим и постоји једна споредна улица гдје га је чекао ауто за бијег. Ја сам га стигао и упутио један ударац – препричава Дервишевић.

Нападач узвраћа, а онда Дервишевић осјећа слабост, губи дах. Ауто се удаљава. Он је потом примљен у Ургентни центар Брчко дистрикта. С обзиром на то да је сигуран да је нападнут због својих текстова одбио је да преноћи ту јер је писао и о именовањима у овој установи.

– Један хармоникаш како га ми називамо, а што и јесте, је директор здравствене установе. И често смо то критиковали и због тог страха нисам имао повјерења да преноћим ту – нагласио је.

На порталу Тајмс Дервишевић је критиковао политичке елите у овом граду. Посљедњи текстови везани су за покушај смјене актуелног градоначелника и политичке потезе бившег градоначелника Еседа Кадрића. Из Владе траже реакцију.

– Енергична реакција надлежних институција на откривању и кажњавању одговорних треба да покаже да је Брчко дистрикт БиХ средина у којој постоји нулта толеранција према свим актима насиља, без обзира на мотив, а нарочито ако је оно повезано са медијским извјештавањем – саопштили су из Владе Брчко дистрикта.

Из Полиције Брчко дистрикта кажу да предузимају све радње. Дервишевић им је до у детаљ описао цијели догађај.

– Запамтио сам аутомобил који је био марке пежо сиве боје, описао сам и то полицији. Искрено, овако једноставан случај гдје имате… марку возила и гдје имате боју возила и у којем је смјеру отишао, а Брчко дистрикт је покривен видео надзором – рекао је Дервишевић.

Овај напад је алармантан и из Удружења БХ новинари траже реакцију. Према подацима у БиХ у чак 70% случајева иза напада и пријетњи стоје политичари, особе на јавним функцијама.

Овај напад није изолован случај. Прије мјесец дана у Сарајеву непознате особе провалиле су у стан једног од уредника Журнала и новинарке овог медија. Провалници су однијели два лаптопа.

У марту су оштећени аутомобили новинара Николе Мораче и уредника портала Бука Александра Трифуновића, након чега их је предсједник РС оптужио да су сами инсценирали напад.

Према анализама политички притисци и напади на новинаре и новинарке повећали су се за 40 одсто у прошлој години у односу на 2021. 2023. година прати тај тренд. Ријетки су случајеви који дођу до суда, истичу БХ новинари. Један од ријетких случајева је пресуда Недељку Дукићу који је добио четири године затвора за покушај убиства Владимира Ковачевића. Нападнути Мирза Дервишевић осим рана на тијелу носи и трауму коју повећава сумња да ли ће нападачи бити приведени правди, преноси Н1.

 

 

(n1)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img