spot_img
spot_img

Buran prvomajski vikend u Brčkom: Krivotvorenje isprave, krađe i povreda mira umrlog

Published:

spot_img

I nakon prvomajskih praznika, u saradnji sa Policijom Brčko distrikta donosimo vam pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 28.04. od 06:00 sati do 03.05.2023. godine do 06:00 sati.

KRIMINALITET:

– U navedenom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH evidentirana su četiri krivična djela i to dvije “Krivotvorenje isprave” iz člana 367.,“Krađa” iz člana 280. stav (1), “Teška krađa” iz člana 281. i “Povreda mira umrlog” iz člana 373. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

– Izdvajamo događaj od dana 01.05.2023. godine kada je Policiji prijavljeno da je oštećena nadgrobna ploča na dva grobna mjesta na pravoslavnom groblju u Brčkom. Odmah nakon prijave policijski službenici su izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj, te utvrdili da je od strane NN počinioca ili više njih počinjeno krivično djelo “Povreda mira umrlog” iz člana 373. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Policija preduzima intenzivne istražne radnje na utvrđivanju svih okolnosti pod kojima se krivično djelo desilo, kao i na pronalasku i identifikaciji počinioca.

O ovom događaju nula49.com već je pisao.

JAVNI RED I MIR:

– U izvještajnom periodu evidentirana su tri događaja u kojima je jednom licu uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. „Drsko ponašanje” Zakona o Javnom redu i miru Brčko distrikta BiH. U druga dva slučaja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH će biti upućeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka za dva lica zbog osnova sumnje da su počinili prekršaje iz članova 4, 6 – „Posebno drsko ponašanje” i 8 – „Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka”. Izdvajamo događaj od 30.04.2023. godine kada je lice J.V. rođen 1976. godine u Maoči gdje je i nastanjen, od strane policijskih službenika lišen slobode zbog osnova sumnje da je počinio prekršaje iz članova 4 i 8 Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

– U izvještajnom periodu dogodile su se tri saobraćajne nezgode.

– Izdvajamo događaj od dana 29.04.2023. godine kada se oko 20.00 sati na putu M-14.1 u mjestu Grbavica dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali vozač motornog vozila marke „Pasat” i dva vozača motocikala marke „BMW” i u kojoj su vozači motocikala zadobili povrede, jedan lake, a drugi teške tjelesne povrede koje su konstatovane na UKC Tuzla. Na navedenom putu tokom vršenja uviđaja saobraćaj je bio obustavljen u periodu od 20.00 do 01.00 sati, te je isti preusmjeravan na alternativne pravce.

– Dana 29.04.2023. godine policijski službenici su zbog odbijanja da se podvrgne testu pomoću aparata za utvrđivanje prisustva alkohola u organizmu (alkotestiranje), a na osnovu člana 224. stav (2) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, slobode lišili lice inicijala M.B. rođeno 1957. godine iz Brčkog.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 45 vozača i vozila. Od toga 22 vozača koji su vozilima upravljali pod dejstvom alkohola, tri koji su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, sedam koji su upravljali neregistrovanim vozilima, tri koji su upravljali vozilima, a da pri tome nisu imali naznačenu odgovarajuću kategoriju, tri vozača koji su upravljali vozilima nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, tri, jer su upravljali preopterećenim vozilima, jedan vozač koji je odbio da se podvrgne alkotestiranju i tri vozača zbog nepropisno smještenog tereta.

OSTALO:

– Policijski službenici su postupali po Planu obezbjeđenja povodom održavanja mirnog okupljanja u pokretu u organizaciji Sindikata Brčko, te je isto proteklo mirno.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img