Brčko: Zabrinjavajuće stanje sa klizištima

Nadležni upozoravaju da je zbog neblagovremenog djelovanja stanje sa klizištima u Brčko Distriktu zabrinjavajuće.

Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu bezbjednost ističe da aktivna klizišta prijete uništenju, kako javne, tako i privatne imovine, a posebno je izražena i opasnost po ljude.

Pored evidentiranih preko 100 klizišta u Brčko Distriktu, javljaju se i nova klizišta, a dežurne ekipe na terenu vrše evidentiranje istih i stručno prikupljanje podataka. No, Zaimović je naročito podvukao problem sa utroškom sredstava za sanaciju i popravku već isprojektovanih klizišta, radi nemogućnosti realizacije projekata javnih nabavki.

Zaimović je iznio podatak da je jedna javna nabavka iz razloga tzv. vještačkih žalbi četiri puta blokirana neosnovanim žalbama, koje nikad i ne ugledaju svjetlo dana, te završe zaboravljene u ladicama.

“Naravno da postoji velika bojazan s obzirom na jesenji i zimski period, prije svega za ljude koji borave u neuslovnim objektima na terenu, registrovanom kao aktivno ili pasivno klizište”, naveo je Zaimović, uz konstatatciju da blokiranje tendera koči isplatu sredstava za sanaciju klišta.

“Trenutno je obezbijeđeno oko 600.000 KM za ove namjene, ali će ona zbog stalnih žalbi u ovoj godini ostati neutrošena jer se ne mogu automatski prenijeti u narednu godinu, zbog toga što to nisu sredstva iz kapitalnog budžeta”, pojasnio je još Zaimović.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime