Brčko: Sve češća pojava skolioze kod djece

U 21. vijeku sve češće možemo čuti kako djeca ali i odrasle osobe imaju problema sa držanjem i različitim deformitetima kičmenog stuba, poput skolioze.

„Jednim dijelom, to je nametnuo i savremen način života u ovom vijeku, gdje većinu vremena provodimo u sjedećem položaju i nekretanju. Između ostalog, to se odrazilo na pojavu skolioze, odnosno promjenu na pršljenovima duž kičmenog stuba i njenom krivljenju“, istakla je viši fizioterapeut u Brčkom Nataša Paljić.

- Reklama -

Prema njenim riječima, skolioza ili krivljenje kičme se može uočiti kod djece u najranijem uzrastu i to prije polaska u školu i češće se javlja kod djevojčica. Takođe, uputila je apel roditeljima da redovno pregledaju svoju djecu i obrate pažnju na njihovo držanje tijela.

Ona kaže, da su metode liječenja različite, ali prvo što bi trebalo jeste da se obrati pažnja na položaj tijela, što svako od nas može u kućnim uslovima uraditi tzv. Adamovim testom. Ako primjetimo neke promjene posebno u položaju glave, ramena i kukova obavezno da se javimo doktoru. On može uz pomoć rendgenskog snimka da odredi koji je prisutan stepen skolioze odnosno, krivine na kičmenom stubu i propiše određenu terapiju.

Za najefikasnije liječenje neophodno je uključiti cijeli tim, od doktora pa do fizioterapeuta. Ono što mi možemo da uradimo, prema savijetima Nataše Paljić jeste da svakodnevno vježbamo i krećemo se, jer je to preduslov za zdrav i stabilan kičmeni stub i opšte zdravlje.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime