Брчко: Спремне тужбе због неисплаћене накнаде за топли оброк

Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић изјавио је данас да је до сада 60 запослених из јавне управе предало потребну документацију адвокатској канцеларији за подизање тужбе против Владе Брчко дистрикта због неисплаћених накнада за топли оброк за девет мјесеци у 2021. години.

Он је рекао да Синдикат дистрикта и даље прикупља потребну документацију за појединачне тужбе и да ће данас друга група заинтересованих предати документа за судски процес.

- Реклама -

Бабић је рекао да се за сада по групама од по тридесетак радника јавне управе предаје потребна документација ради, како је нагласио, одштетног налога те да се ускоро очекује заказивање првог рочишта.

Од документације, подсјећа Бабић, сви заинтересовани требају доставити: платне листе од 1.1.2020. до 1.9.2021. године, доказ о заснованом радном односу као и личне податке.

Према његовим ријечима, предвиђене радње у току поступка су подношење тужбе, плаћање судских такси, накнада за вјештачење и пресуду те приступ припремном и главном рочишту.

„Укупни трошкови за подизање тужбе износе око 400 КМ, с тим што у случају негативне судске одлуке треба додати још и плаћање таксе на жалбу у висини од 200 КМ“, додао је Бабић.

Он је најавио да ће дио трошкова који се односе на правног заступника у овим споровима за чланове синдиката сносити та организација.

Говорећи о потешкоћама са којима се сусрећу приликом прикупљања документације, Бабић наводи да су углавном административне природе и да Пореска управа дистрикта захтјева да сваки члан дође лично по своје платне листе и да то одузима доста времена да би се исте издале.

„Прва рочишта можемо очекивати ускоро,“ истако је Бабић и након њих ће се, како је рекао видјети резултати заједничког рада.

Адвокат који заступа брчански Синдикат и чланове који желе тужити послодавца за неисплаћени топли оброк, Срђан Марјановић, каже да се све већи број запослених одлучује да ретроактивно оствари своје право.

Марјановић је рекао да се чекају прве реакције надлежног Суда како би на основу тих резултата могли евентуално упутити и остале запослене да крену истим путем.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime