spot_img
spot_img

Брчко: Пољопривредници траже помоћ надлежних због суше која је десетковала род

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Удружење пољопривредника „Сава” Брезово Поље данас је у договору са члановима свих Удружења пољопривредних произвођача са подручја дистрикта упутило захтјев надлежнима у Влади и Скупштини за хитним издвајањем новчаних средстава за помоћ пољопривредницима чије су парцеле погођене сушом а овогодишњи приноси смањени и до 80 одсто.

„Молимо Вас да из свих углова сагледате безизлазну ситуацију у којој су се нашли пољопривредни произвођачи, те са нашим захтјевом и молбом изађете на првој сједници Скупштине, јер ће у противном комплетна пољопривредна производња у дистрикту у великој мјери бити смањена“, каже се у захтјеву пољопривредника дистрикта Брчко.

Драго Новаковић, предсједник Удружења пољопривредника “Сава” наглашава да су се због изузетно тешке и турбулентне године пољопривредни произвођачи нашли на рубу егзистенције.

„С обзиром да нисмо добили никакву помоћ приликом куповине репроматеријала за сјетву и спровођење агротехничких мјера које су Влада Федерације и Републике Српске својим произвођачима пружале, очекујемо да нам наша локална власт сада изађе у сусрет“, рекао је Новаковић у име свих пољопривредних произвођача са подручја дистрикта.

Новаковић каже да су овогодишњом сушом погођени сви пољопривредни произвођачи посебно ратари јер је суша највише погодила кукуруз чији род је смањен од 70 до 80 одсто, а на неким парцелама и до 100 одсто.

Осим умањеног приноса, истакао је Новаковић, ништа боља ситуација није ни са квалитетом зрна које је ситно и малено, садржи велики постотак влаге, већина зрна је фалична и трула и све у свему нема квалитета.

Новаковић напомиње да ће због овакве ситуације у којој су се нашли многи пољопривредни произвођачи бити приморани да смање површине засијане пољопривредним културама.

Новаковић на крају истиче да пољопривредници очекују од надлежних да понуде рјешење и пољопривредницима упуте новчану помоћ како би им помогли и како би јесења сјетва могла бити коректно одрађена.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img