Брчко: Почела реализација пројекта за превенцију напуштања школовања

Удружење грађана “Демос” одржало је јуче прву од укупно шест интерактивних радионица за обуку стручних сарадника из основних школа, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље и Полиције Брчко дистрикта за спрјечавање напуштања школовања.

Пет радионица, међу којима је и данашња, су педагошко-психолошког карактера док ће се последња, шеста, односити на кориштење електронске базе података. Радионице се проводе у овиру пројекта “Повежимо се да спријечимо напуштање школовања” чији носилац је, у партнерству са организацијама “Вермонт” из Брчког и “Жене с Уне” из Бихаћа, међународна организација за заштиту дјечјих права у свијету, Save the Children.

Акценат је на остваривању права дјеце на образовање односно подизању свијести о присутном феномену напуштања образовања, који је на нашем подручју препознат као један од друштвених проблема. Аида Ивковић, службеница програма Save the Children, Канцеларија за сјеверозападни Балкан, истиче да је циљ да се анимирају професионалци, не само у области образовања, него и социјалне заштите, здравства и Полиције, за мултидисциплинарни приступ и брже реаговање на случајеве напуштања образовања.

- Реклама -

Овај систем умрежавања свих релевантних установа би, по ријечима Божидара Јовића, предсједника “Демоса” требало да почне од дигиталне базе података која ће, као иновативно рјешење, омогућити да софтверска база сама препознаје ученике који су у ризичној групи од напуштања школе.

“На основу степена ризика биће уведен појачан педагошко – психолошки надзор над таквим ученицима. Ако постоји изузетно висок ризик од напуштања школе, одмах ће реаговати службеници Пододјељења за социјалну заштити и ући у породицу како би спознали те ризике. Након тога ће се мултидисциплинарно дјеловати у циљу да дијете остане у систему школовања, те ако постоји потреба, дјеловаће се и према родитељима”, појаснио је Јовић.

Спонзор пројекта “Повежимо се да спријечимо напуштање школовања” је Европска комисија, а обуку сарадника која се, радионицом на тему “Комуникација и интеракција, темељ одгојно – образовног рада” наставља 1. априла, проћи ће 26 стручних сарадника из основних школа, један из Одјељења за образовање, два из Центра за социјални рад и један из Полиције Брчко дистрикта.

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime