spot_img
spot_img

Брчко: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

spot_img
spot_img
spot_img

Изложба посвећена математичарки и физичарки Милеви Марић Ајнштајн биће отворена наредних десет дана у просторијама галерије “Сава Шумановић” Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” у Брчком.

foto: radiobrcko.ba

Изложбу је организована брчанска “Просвјета”, у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске.

Предсједник Савеза Милован Бајић изјавио је новинарима да је циљ изложбе да се открије истина о Милеви, јер, како каже, она није била само супруга Алберта Ајнштајн, већ равноправни учесник у стварању његових научних дјела.

“Тачно је да је она у једном периоду имала и боље оцјене од Алберта када су студирали, да је била систематичнија. Она је све задаће до краја ријешила постављајући ствари на своје мјесто. Алберт је у то вријеме, тако кажу, био приличан вјетропир, паметан, али немирног духа и Милева му је требала да те ствари посложи”, рекао је Бајић.

Бајић је навео и да постоје докази да је Милева припремала предавања Алберту када је радио као професор на факултетима након што је постао нобеловац, те да су се многе ствари о Милевином интелекту и њеном доприносу Ајнштајновом раду откриле из њихова 54 писма која су сачувана.

“На питање зашто се није потписивала као аутор или коаутор свих тих дјела, она је рекла да Албертов успјех – њихов успјех. Мада, руски физичар Јофеј нашао је много података и неколико научних радова који су обострано потписани, што значи да је била равноправан учесник”, појаснио је Бајић.

Он је навео да постоји много наговјештаја о Милевином доприносу него што се жељело показати свијету, те да су сви ти документи након смрти Алберта Ајнштајна похрањени у Тел Авиву у Израелу, од којих су неки објављени, а неки нису.

Предсједник СПКД “Просвјета” Драган Томић рекао је да је ово само једна у низу изложби из области науке, те позвао ученике и наставнике да је посјете.

Аутор изложбе, која је отворена синоћ, је генерални секретар Савеза Љубиша Пашић.

“Просвјетина” галерија је 25. салон у којем је изложба постављена.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img