spot_img
spot_img

Брчко: Одржан регионални састанак на тему афричке свињске куге

spot_img
spot_img

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију по питању афричке свињске куге у Републици Србији, Републици Хрватској и Босни и Херцеговини, градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Зијад Нишић, шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Миленко Нинковић и шеф Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу Мирослав Гељић одржали су састанак са представницима управа за ветеринарство из Републике Хрватске, Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Састанку су присуствовали директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић, директор Управе за ветеринарство при Влади Србије Милош Петровић, директор Управе за ветеринарство и сигурност хране при Влади Хрватске Татјана Карачић, помоћник федералног министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Кенан Муратовић те помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Драгана Окљеша.

Шеф Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду Миленко Нинковић изразио је задовољство што је управо Брчко дистрикт БиХ домаћин регионалне конференције те још једном поручио да су предузете све мјере за сузбијање афричке свињске куге.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић који је уједно и организатор самог састанка казао је да ветеринарска служба покушава ставити болест под контролу.

„Ми нисмо случајно одабрали Брчко дистрикт БиХ. Примијетили смо да је болест концентрисана у сливу ријеке Саве. Потребно нам је заједничко дјеловање јер болест не препознаје границе. Република Хрватска, Република Србија и Босна и Херцеговина ће бити много јаче ако поруке са данашњих састанака буду упутиле на праве адресе, а то су и Европска комисија и Свјетска организација за заштиту здравља животиња, као и доносиоцима одлука. Без подршке влада двије земље и ентитетских влада нема побједе над овом болешћу. Тражит ћемо помоћ из буџета Европске комисије. Од колега из Хрватске смо добили информације да ми као земље кандидати за ЕУ можда имамо могућност да ова помоћ буде већа него што је то у Хрватској“, истакао је Бошковић.

Директорица Управе за ветеринарство и сигурност хране при Влади Републике Хрватске Татјана Карачић казала је да је састанак био изузетно важан, те да је кључно да три државе и надлежна тијела за ветеринарство буду у континуираној комуникацији, са отвореном размјеном информација и искустава.

„Закључци иду у смјеру даље сарадње, јер сматрамо да само регионалним приступом учинковитије дјеловати. Епидемиолошка истраживања показала су да се ради о идентичном вирусу који циркулира овим подручјем“, истакла је Карачић.

Директор Управе за ветеринарство при Влади Републике Србије Милош Петровић казао је да се нада да се данашњи састанак допринијети бољој синхронизацији и сличним корацима који ће се предузимати за борбу против ове болести.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img