Брчко: Од љета забрањено пушење у угоститељским објектима

Примјена Закона о забрани пушења и дуванских производа на јавним мјестима у Брчко дистритку почела је крајем прошле године, док ће због техничке адаптације њено провођење у угоститељским објектима услиједити на љето.

Мишљења угоститеља на подручју Дистрикта по овом питању су опречна. Једни мисле да ће изгубити поједине госте, док други поздрављају овај закон, чијом ће примјеном имати већи број посјета различите популације људи.

Заступница брчанског Парламента, Лидија Љубојевић, у име скупштинске Комисије за здравство каже да брчански закон није толико рестриктиван у односу на тренутне приједлоге ентитета, којима се жели потпуно забранити пушење у затвореним просторима.Она је подсјетила на одредбу Закона о забрани пушења којом је прописано да власници простора чија је површина преко 50 квадратних метара морају извршити техничку адапатацију локала у року од 180 дана након усвајања закона како би пушачи били одвојени од непушача. Власници угоститељских објеката површине до 50 квадратних метара, гдје се не послужује храна, могу се опредијелити јесу ли објекти изричито намијењени за пушаче или непушаче, а што ће се означити визуелном информацијом у складу са овим законом.

Мирослав Лукић, сувласник једног познатог брчанског кафића и некадашњи страствени пушач, за Радио Брчко каже да у њиховом кафићу никада није било дозвољено пушење, те да због тога нису економски ослабили. Он је мишљења да ће и остали власници кафића прихватити нови начин рада.

Хтјели или не, сви угоститељи ће од друге половине ове године морати почети поштовати одредбе Закона о забрани пушења Брчко дистрикта. У супротном, услиједиће новчане казне од 500 до 2.000 марака за правна лица или самосталне подузетнике, односно од 50 до 200 марака физичка лица.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime