spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежено 27 година од старадања Срба у акцији “Олуја”

Published:

spot_img

Парастосом, прислуживањем свијећа и полагањем бијелих ружа код споменика српским браниоцима Брчког, те академијом сјећања, у том граду обиљежено је 27 година од старадања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја”.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, који се обратио на академији сјећања, рекао је да је у историји српског народа ово један од најтужнијих датума, којих је, нажалост, било превише.

“Злоба није нешто што дијели народе и вјере и појединце. То је нешто што се налази у срцу сваког појединца и колеба се. На нама је да се, као народ, одбранимо од таквог зла. Али, оно што је константа кроз цијелу историју је да је управо наш народ био највећа жртва кад год је долазило до појаве зла на свјетској историјској позорници”, рекао је Милић новинарима.

Милић је поручио да је на Србима да се сјећају оваквих догађаја и упозоравају како се никоме, никада и нигдје не би више поновило.

Члан Конзервативног клуба Брчко Милош Суботић рекао је да, док неки славе протјеривање и убијање цивила, српски народ се, како доликује, присјећа оних који су убијени и протјерани са својих вјековних огњишта.

“Драго ми је да у Брчком обиљежавамо 27 година од геноцида и највећег етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Иако је Српска Крајина пала, ми се и даље и те како сјећамо тих дана током којих су многи Срби из Крајине потражили уточиште и у Брчком. Надамо се да ћемо се вратити у Книн”, истакао је Суботић.

Парастос и академија сјећања, који су одржани синоћ испред споменика српским браниоцима Брчког у центру града, организовани су у оквиру манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до `Олује`”.

Организатори манифестације су Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Просвјета” и Конзервативни клуб из Брчког.

Манифестација је почела 27. јула на Тргу младих, концертом косовскозавјетних пјесама у извођењу тринаестогодишње дјевојчице са Косова и Метохије Павлине Радовановић и изложбом икона “Свети новомученици јасеновачки у свјетлу васкресења” сестре Марије из манастира Јасеновац.

Наредног дана у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” професор Богословског факултета у Фочи Дарко Ђого одржао је предавање о страдању српског народа.

Манифестација ће бити завршена 6. септембра изложбом слика из Доње Градине о страдању Срба, Рома и антифашиста.

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img