Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Brčkom su danas započele aktivnosti na uređenju parking mjesta za invalide, te obezbjeđivanju kosih ravni na trotoarima za lakše kretanje osoba sa invaliditetom.

Foto: Mirsad Arnautović

Ovo je samo jedna od aktivnosti koju su, na inicijativu raznih udruženja osoba sa invaliditetom, podržali društveni subjekti i institucije iz Brčko distrikta.

“Pravo na pristupačnost invalidnih lica je jedno od temeljnih prava po članu 9. UN konvencije o ljudskim pravima i na tom pitanju se treba raditi svakodnevno”, istakla je Ana Kotur Erkić iz Antidiskiminacijskog foruma.

Prva u nizu predviđenih aktivnosti je obilazak lokacija svih predviđenih mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i lokacija u užem centru grada na kojima treba obezbijediti kose ravni na trotoarima za lakše kretanje invalidnih lica.

“U saradnji sa organizacijama osoba sa invaliditetom, a na inicijativu Antidiskiminacijskog foruma Brčko distrikta, JP Putevi Brčko su pokrenuli aktivnost poboljšanja funkcionalnosti obilježenih parking mjesta za parkiranje osoba sa invaliditetom i prilagođavanje trotoara za kretanje korisnika ortopedskih pomagala”, naglasio je Vlado Jevtić, direktor ovog preduzeća.

“Navedenu aktivnost je podržala i Policija Brčko distrikta na način da će policijski službenici vršiti pojačane kontrole zloupotrebe parking mjesta namijenjenih za osobe sa invaliditetom”, najavila je Dževida Hukičević, portparol Policije.

U Brčko distriktu je trenutno obezbijeđeno 29 parking mjesta za ovu kategoriju lica ispred gotovo svih najznačajnih institucija, ali je problem što oni u najvećoj mjeri svojim dimenzijama nisu prilagođeni potrebama invalidnih osoba.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime