Брчко: На снази редовне мјере одбране од поплава

С циљем праћења стања на терену због пораста водостаја ријеке Саве Влада Брчко дистрикта БиХ одржала је колегијум на коме су надлежна одјељења изнијела информацију о активностима које су спроведене у протеклим данима.

Према извјештају Одјељења за јавну безбједност водостај ријеке Саве 22. 3. 2018. године у 8:00 часова износио је 691 цм на мјерној станици Шамац. У Брчком је на снази Одлука о проглашењу редовних мјера одбране од поплава док се ванредне мјере проглашавају када Сава достигне ниво од 700 цм. Што се тиче горњих токова ријека на територији Брчко дистрикта БиХ (Брка и Тиња) тренутно нема проблема са водостајима. Стање на клизиштима се прати и није било битних помјерања тла ни угрожавања стамбених јединица и инфраструктурних објеката, изузев одрона на локацији Фабрике воде на Плазуљама.

У посљедњих неколико дана, према поменутом извјештају, на подручју Брчко дистрикта БиХ је дошло до плављења стамбених објеката на неколико локација и то: Бурића Брдо, Колобара, Росуље и Српска Варош. Поплављен је приступни пут за 15 стамбених објеката у Горицама у засеоку Тињаши те пут према засеоку Дренова у Марковић Пољу. Обиласком терена и праћењем водостаја ријеке Саве уочено је да долази до плављења пољопривредних парцела у МЗ Крепшић гдје је на неколико домаћинстава поплављено неколико објеката за смјештај стоке.

Одјељење за јавну сигурност, у сарадњи са Одјељењем за пољопривреду, шумарство и водопривреду, у сталној је комуникацији са грађанима и спровело је низ интервенција. Надлежне службе су у сталном дежурству, обилазе терен, а у активности су укључене и невладине организације.

Влада Брчко дистрикта БиХ закључила је да сва одјељења буду у стању приправности те апеловала на грађане у угроженим подручјима да предузму превентивне мјере заштите и спашавања личних материјалних добара, вриједних ствари и стоке.

Грађанима Брчко дистрикта БиХ у случају потребе за информацијама или помоћи на располагању су бројеви Оперативно-комуникационог центра 121 и 123.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime