spot_img
spot_img

Брчко: Међународни експерти сагледавају стање заразе афричком кугом свиња у Дистрикту

spot_img
spot_img

Међународни експерти задужени за здравље животиња боравили су данас у Брчком и увјерили се да је стање заражених животиња афричком свињском кугом у Дистрикту под контролом. Експертски тим чине представници Свјетске организације за здравље животиња, представници УН за храну и пољопривреду те Канцеларије за Ветеринарство БиХ.

Шеф Одјељења за пољопривреду, водопривреду и шимарство у Влади Брчко дистрикта Миленко Нинковић апеловао је на све грађане и пољопривредне произвођаче да смање кретање у зараженим подручјима, те да не стварају панику, а да ће Влада Дистрикта што прије надокнадити шету која је настала избијањем ове заразе.

„Сви пољопривредни произвођачи немају разлога за бригу јер ће Влада Дистрикта учинити све да се вјероватно из средстава резерви, намири комплетна настала штета“, рекао је Нинковић.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић, рекао је на конференцији за новинаре да је стање у општини Бијељина изузетно тешко када је ова болест у питању и да је до сада мирно уклоњено више од 4.500 заражених свиња, те да се тај посао обавља и данас.

„Ова болест није опасна за човјека него за економију једне земље јер је погођена грана пољопривреде која се бави производњом свиња,“ истакао је Бошковић додајући да се болест поред сјевероисточне БиХ проширила и на Републику Хрватску гдје су откривени случајеви афричке куге код заражених дивљих свиња на локалитету Гуње и града Карловца, те најавио и заједнички састанак представника надлежних служби земаља региона.

Он је рекао да се заједно са експертским тимом увјерио да је ситуација у Брчком када је зараза афричком кугом свиња под контролом.

Похвалио је брзу реакцију надлежних из ветеринарске Службе Брчко дистрикта који су како је рекао на вријеме препознали болест и адекватно реаговали предузимајући све неопходне мјере заштите.

Будимир Плавшић, регионални директор Свјетске здравствене организације за подручје Европе оцијенио је да је ова болест неизлјечива и да се јако лако и брзо преноси што је проблем глобалног карактера и да се мјере које се предузимају своде не на искорјењивање него на контролу афричке куге свиња.

„Број држава у Европи гдје се болест појавила на жалост расте и шири се преношењем путем дивљих свиња која је резервоар болести, а још брже људским фактором. Болест се шири и према истоку и дошла је чак и до Кине гдје је уништила огроман број животиња и еутаназија је једина мјера која може донијети резултате,“ навео је Плавшић додајући да не подстоји лијек за ову болест како ни вакцина и да се једино у случају афричке куге свиња може превентивно дјеловати и контролисати стање на терену.

Шеф Пододјељења за ветеринарство у Влади Дистрикта Стеван Радић рекао је да на подручју Дистрикта има укупно 29 домаћинстава у којима је потврђена зараза афричком кугом свиња и гдје је еутанизовано 534 животиње.

„Све локације су у селу Вучиловац и околини осим по једне у Плазуљама и Брезовом Пољу које смо изоловали и пратимо је. До сада смо имали и у Марковић Пољу и Грбавици по једно домаћинство које смо санирали и за сада пратимо ситуацију,“ закључио је Радић.

Експертски тим који је данас у посјети Брчком савјетовао је све грађане да нема потребе за ширењем панике јер се болест не преноси на човјека, те да за сада не постоје потврде за оне људе који су јели месо заражене свиње да имају клиничке знакове болсти.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img