Брчко: Иницијатива да се подијели посао одвоза чврстог отпада, и приватници желе да одвозе смеће

Пет приватних предузећа која се баве организованим одвозом чврстог отпада недавно је покренуло иницијативу о комбинованом прикупљању, одвозу и депоновања смећа на подручју Брчко дистрикта.

Надлежнима су предложили да се одвоз смећа из сеоских подручја повјери кооперантским фирмама, а да Јавно предузеће „Комунално Брчко“ одвози смеће на градском подручју уз мониторинг и наплату за цијело подручје Дистрикта.

- Реклама -

Радан Спасојевић, директор „Обнова-Б“ једног од ових предузећа каже да је овај концепт функционисао од 2003. до 2008. године, када је оснивано ЈП „Комунално Брчко“ и да је пет фирми регистрованих за ову дјелатност опремљено са 15 квалитетних намјенских возила за утовар, пресовање и превоз чврстог отпада.

– Предност овог концепта је већа рентабилност и самофинансирање наших предузећа у коме се више не би морао издвајати јавни новац за набавку возила и покриће трошкова пословања у Комуналном – каже Спасојевић.

Након разговора о иницијативи са представницима приватних предузећа и ЈП „Комунално Брчко“ у скупштинској комисији за економски развој и пољопривреду затражено је од Одјељења за комуналне послове Владе Брчко дистрикта да понуди рјешење.

– Немамо надлежност над „Комунално Брчко“ осим у дијелу који се односи на праћење политике цијена комуналних услуга, док су сви послови везани за прикупљање, одвоз и депоновање отпада су у њиховој надлежности. Само они и Скупштина могу одлучити да део послова повјере неком другом, уколико процјене да постоји оправдност – каже Зоран Булатовић, шеф Одјељења.

Додаје да је одвоз смећа уредан и да немају притужбе на рад брчанских комуналаца и цијене услуга.

Из „Комунално Брчко” су поручили да неће преговарати са приватницима и подсјетили да је посао прикупљања и одвоза смећа надлежност, коју је Скупштина као оснивач 2007. године додијелила овом предузећу.

– Не прихватамо никакав вид приватизације „Комунално Брчко” – саопштено је из овог предузећа.

Истичу да је у току набавка нових возила за прикупљање и одвоз отпада. Грантом Владе и Скупштине је за набавку ових возила, опреме и радних машина овом предузећу обезбјеђено 1,2 милион КМ.

У Комунлном не споре право оснивча да тражи економичнији принцип рада, али сумњају да ће приватна предузећа пружити квалитетнију и јефтинију услугу.

– Уколико би се јавном предузећу одузео дио територије са које прикупља и одвози отпад, приватна предузећа требало би да преузму комплетно пружање услуге које не значи само одвоз отпада, него и регистрацију купаца и корисника услуге. Значило би и постављање и одржавање контејнера, редовно прикупљање и одвоз отпада, одржавање територије са које врши прикупљање отпада, наплату за пружену услугу, а у каснијој фази и евентуалне судске спорове са нередовним платишама, те плаћање накнаде јавном предузећу за одлагање и збрињавање отпада на градској депонији – наводе у Комуналном.

Цијене услуга исте 12 година

У РЈ „Чистоћа” запослено је 108 радника, од тога је 57 директно ангажовано на пословима прикупљања, транспорта и збрињавања отпада. Цијена одвоза смећа домаћинствима је 6,60 КМ мјесечно, нису мјењане од 2006. године и најниже су у окружењу.

Недавно је Скупштина ускратила сагласност „Комуналном Брчко“ за повећање цијене одвоза смећа од око двије КМ по домаћинству, а нови приједлог доставиће се након анализе цјеновника коју ће урадити у сарадњи са Одјељењем за комуналне послове.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime