Брчко дистрикт: Годишња инфлација у јулу 14,4 посто

Према подацима Агенције за статистику БиХ, Подружница Брчко, цијене су у Брчко дистрикту БиХ у јулу ове године у односу на исти мјесец 2021. године, веће за 14,4 посто. Само услуге пријевоза поскупјеле су за 27,8 посто.

Руководилац Подружнице Брчко, Агенција за статистику Босне и Херцеговине, Сенија Фачић за Радио Брчко прецизирала је да су поскупљења хране и безалкохолних напитака за период јули прошле у односу на јули ове године у износу од 20,4 посто, становање и режијски издаци већи су за 20,7 посто, док су остали животни и други трошкови поскупјели у износима нижим од 10 посто. Испод 10 посто поскупјели су: алкохолна пића и духан, намјештај и кућански уређаји, комуникације, рекреација и култура, образовање, ресторани и хотели и остала добра и услуге.

- Реклама -

„Према нашој класификацији, пад цијена на годишњем нивоу једино је забиљежен код одјеће и обуће у износу од 4,2 посто“, казала је Фачић.

Фачић је напоменула да је ове године од јануара до јуна сваки мјесец биљежен пораст потрошачких цијена, а посљедњи пораст у јуну у односу на мај ове године износио је око 1,4 посто.

„Ми у Подружници Брчко свакако имамо утврђену динамику рада, имамо план рада за сваку, па тако и за 2022. годину. Имамо све потребне прописане рокове у том плану за сва поједина истраживања, тако да све тече утврђеном динамиком“, закључила је Фачић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime