Брчко: Директор ЈЗУ “Здравствени центар” оптужен за злоупотребу положаја

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против др. Нихада Шибоњића због сумње да је  закључивањем и извршењем незаконитих уговора о волонтирању у ЈЗУ „Здравствени центар“ Брчко злоупотријебио положај или овлаштења директора.

Шибоњић је оптужен да је прије двије године супротно прописима о раду закључио више десетина уговора о обављању волонтерске праксе уз обавезу волонтера да плаћају накнаду ЈЗУ “Здравствени центар”, чиме је тој установи противзаконито прибавио имовинску корист у износу већем од 20.000 КМ. Поред тога, Тужилаштво Дистрикта је истом оптужницом покренуло поступак утврђивања одговорности ове јавне установе, као правног лица које је располагало противправном имовинском користи прибављеном извршењем кривичног дјела.

- Реклама -

Оптуженом Нихаду Шибоњићу ставља се на терет да је без правног основа и супротно процедурама закључио близу 40 уговора о обављању волонтерске праксе на основу којих је од доктора медицине и других медицинских радника без претходног радног искуства наплаћивао мјесечну накнаду у износу од по 200 КМ. Истрагом је утврђено да је, позивајући се на такве уговоре ова здравстена установа волонтерима на пракси мјесечно испостављала рачуне наплативши од сваког волонтера појединачно и до 1.200 КМ. На овај начин поступљено је супротно одредбама Закона о раду, те Правилника о запошљавању и Правилника о радним односима ове установе – наведено је у оптужници уз прецизирање прекршених одредби.

Шибоњић је, као тадашњи директор Јавне здравствене установе “Здравствени Центар” Брчко, поступајући у име и у корист тог правног лица, искористио своја службена овлаштења да другом прибави имовинску корист, другом нанесе какву штету и теже повриједи права другог – закључује се у овом оптужном акту Тужилаштва Дистрикта.

С тим у вези, он је као одговорно лице у Брчко Дистрикту, оптужен за кривично дјело Злоупотреба положаја или овлаштења из члана 377 став (2) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ, док је правно лице које је заступао означено одговорним за исто дјело.

Подизањем оптужнице у овом случају Тужилаштво је затражило да се од ЈЗУ “Здравствени Центар” Брчко одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелом у укупном износу од 23.200,00 КМ. Након просљеђивања Основном суду Брчко дистрикта БиХ оптужница је у фази претходног саслушања у цјелости потврђена.

За тежи облик кривичног дјела злоупотребе положаја или овлаштења, које Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ ставља на терет првооптуженом, прописана је казна затвора у трајању до једне од десет година.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime