spot_img
spot_img

Брчко: Цијене и даље расту, плате не прате потрошачку корпу

spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа за август 2023. године износила је 3.322,90 КМ, док је просјечна плата исплаћена у ФБиХ за јун 2023. године износила 1.262 КМ, подаци су Савеза самосталних синдиката Босне и Херцеговине.

Координатор у Синдикату дистрикта Брчко Предраг Марјановић рекао је да су радници у веома тешкој позицији с обзиром да свједочимо константним поскупљењима посебно у прехрамбеном сектору.

„Потрошачка корпа за август износила је око 3 хиљаде, што нам говори о великом апсурду односно диспропорцији раста цијена, плата и инфлације“, истакао је Маркановић.

Према његовим ријечима у наредном периоду опет ће покренути одређене радње како би се нашло задовољавајуће рјешење за раднике.

„Ми ћемо поново у Брчком покренути одређене иницијативе Економско – социјалном вијећу, како бисмо покушали помоћи радницима и њиховом тренутном положају, јер 38 одсто потрошачке корпе одлази само на прехрану“, додао је Марјанпвић.

Питали смо и грађане Дистрикта како и на који начин четворочлана породица може да преживи са својим просјечним примањима.

„Иако се узме у обзир да су обоје запослени у породици са двије плате које износе укупно око 2.400 марака јако је тешко, а има и вишечланих породица и за њих је ово прави изазов у данашње вријеме“, рекао је један суграђанин.

На питање да ли је привремено рјешење за раст цијена подизање кредита или позајмица, грађани су потврдно одговорили.

„Испоставило се да супружници морају и два посла да раде, али ако нема другог начина ту су увијек доступне позајмице и кредити како би се спојио што се каже крај са крајем или од првог до првог“, истакао је један Брчак.

Саму потрошачку корпу чине: прехрана, становање и комуналне услуге, хигијена и одржавање здравља, образовање и култура, одјећа и обућа, превоз и одржавање домаћинства.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img