Брчко: Болесни младић гладан и у мраку

Теодор Лакић (27), младић из Посаваца код Брчког, пет година живи на инзулинској терапији, а он и отац му Рајко, шест година немају струју јер су 2011. године, због дуга од 300 КМ, искључени с мреже.

Шећерна болест је Теодора напала с пунољетством. Мајка Вукица умире 2011. у 40-ој години живота, а након тога долази погоршање болести и стална инзулинска терапија у условима који су, како наш народ каже – дан и комад, далеко од прописане дијететске исхране и других основних хигијенских и људских потреба.

„Једем оно што отац и ја зарадимо у надницама, углавном из продавнице јер отац нема времена да редовно кува, а ја бих морао поштовати режим исхране с више рибе и кувања. Кућа прокишњава, немам зимску одјећу, а сви захтјеви за социјалну помоћ су нам одбијени. Више пута сам падао у шећерну кому, а млад сам и волио бих да живим”, с прекидима и с погледом у крило и на мршаве руке, говори овај 27-годишњак.

Отац Рајко је бранио Републику Српску од првог до задњег дана. Био је и запослен прије рата, а због година (58) нема право на пензију. Све што је рекао у грчу, кроз стегнуте вилице је – борим се и борићу се за Теју све док не паднем.

Стара кућа је у рушевном стању. Група добрих људи започела је нову, али новца више нема.

„Учинили смо све да саградимо нову кућу и уселимо их барем у једну просторију прије него им се ова рушевина свали на главу, али новца више нема. Имамо обећања и у Борачкој организацији, не одустајемо, али зима долази”, каже комшија Лакићевих, Радивоје Ђукић.

Уз мрак од живота у болести и неимаштини Теодор и Рајко су од 2011. и буквално у мраку: због дуга за струју од 300 марака, седам година га разбијају свијећама.„Тешко је без струје. Гријем воду на шпорету и купам се у лавору. Сањам купатило и собу без мишева и пацова, ТВ програм и друге ситнице које моји вршњаци имају. Да барем имам радио на батерије…”, каже Теодор и додаје –вјерујем да има добрих људи и да разумију ме разумију јер млад сам, и волим живот …

Рачун за помоћ (КМ):

Теодор (Рајко) Лакић, Ражљево бб, Брчко

554 – 303 – 007138 – 05 – 81,

Павловић Интернатионал Банк, АД „Слобомир” Бијељина, Филијала Брчко

Девизни:

SWIFT – PAVLBA22

IBAN: BA395542030021750581

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime