Brčanski Gimnazijalci se sa VIVA film festivala vratili sa nagradom

Učenci brčanske Gimnazije na ovogodišnjem VIVA film festivalu Sarajevo održanom 15. septembra, u kategoriji omladinskog filma, učestvovali su sa filmom pod nazivom“ Ti biraš svoj put“. 

Prof. srpskog jezika i književnosti u ovoj školi Jelena Dragičević, istakla je da je ovo prvi put da neko iz Brčkog učestvuje na ovom festivalu, te da su za ovaj film, a u konkurenciji 18 gradova iz cijele BiH, osvojili nagradu za najbolji dizajn svjetla.

- Reklama -

„Dobili smo poziv, djeca su sa oduševljenjem prihvatila tu ideju o snimanju filma. Veoma brzo smo se organizovali i moram da ih pohvalim jer je sve trajalolo svega tri dana. Prvi dan smo imali predavanje, a već naveče su osmislili scenarij za svoj film i napisali ga. Sutradan su snimali, a treći dan su već režirali film“, precizirala je Dragičević.

U projektu snimanja filma učestvovalo je 20 učenika prvih i drugih razreda, koji su rekli da im je ovo bilo izvrsno iskustvo iako su za vrlo kratko vrijeme morali osmisliti temu i naziv filma, ali su zauzvrat imali priliku da rade sa profesionalcima iz Sarajeva, kao što je režiser Ratko Orozović.

„Film govori o tome kako nikada ne trebamo odustajati na svom putu do svog određenog cilja iz snova, kao i preprekama koje moramo preći da bi nam se san ostvario“, kazao je učenik Eldar Hodžić.

Nagradu za najbolji dizajn svjetla dobio je učenik Đurad Kostić, koji ističe, da iako je nagrada na njegovo ime, da su za nju ipak zaslužni svi iz ekipe bez koje ne bi ni bilo te nagrade.

Profesorica Dragičević se zahvalila i Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta koji je omogućio odlazak učenika na ovaj festival, te naglasila da jedva čekaju narednu godinu i ponovno učešće.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime