I brčanska Vlada uskoro prelazi na “e-sjednice”

Vlada Brčko distrikta do kraja ove godine trebala bi početi koristiti softver za digitalno upravljanje dokumentima, popularno nazvan “e-sjednica”. Ovaj projekat za potrebe vlada Brčko distrikta i Republike Srpske finansira Fond za reformu javne uprave, a vrijedan je 985.000 maraka.

Projekt “e-sjednica” treba doprinijeti bržem i jednostavnijem održavanju sjednica vlade. S tim softverom svi materijali za sjednicu stižu u elektroničkom obliku, umjesto dosadašnjih hrpa papira, lakše će se i brže vršiti distribucija svih odluka i zaključaka donesenih na sjednici vlade prema ostalim institucijama i organima upravljanja, glasanje članova vlade će biti elektronsko, umjesto podizanja ruku i ručnog prebrojavanja, i slično. Dakle, jedan sveobuhvatan i moderan sistem koji se već duži niz godina koristi u Evropskoj uniji i nama susjednim zemljama, a od nedavno i u Vijeću ministara i Vladi Fedracije BiH.

- Reklama -

Kroz ovaj projekat stiče se uvjerenje da su informacijske tehnologiuje nama saradnik u radu i taj projekat bi trebao biti na opšte zadovoljstvo samih članova vlade, ali i cijele administracije”,  prokometirao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta, Srđan Blažić.

Ugovori za uvođenje sistema “e-sjednica” već su potpisani, a obveza Vlade Brčko distrikta je da osigura održavanje tog softvera, što otvara potrebu zapošljavanja još nekoliko osoba za njegov nadzor.

Nadam se da će to sve biti brzo urađeno, odnosno kada “politika” sjedne i dogovori se. Mislim da nema razloga da to ne prihvatimo jer mislim da će to svima donijeti samo dobro”, prokomentarisao je Blažić i iznio svoje očekivanje da bi realizacija ovog novog sistema trebala biti okončana najkasnije do kraja ove godine.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime