Братимљење Брчког и Магеланга: Потписано писмо намјере

Производи Индонезије као што су кафа, палмино уље, егзотично воће те туризам пружају могућности бољем економском повезивању.

Брчко дистрикт БиХ и индонезијски град Магеланг потписали су писмо намјере о братимљењу и у наредних годину дана ће спровести процедуре око братимљења кроз своје институције, потврдио је за Фену шеф инспектората у Влади Брчко дистрикта и директор Бизнис Форума Брчко дистрикта Дамир Булчевић, који је потписник документа о братимљењу.

– Посебан ангажман је учинила амбасадорица Индонезије у БиХ, Амелија Ахмад Јани, доприњевши да БиХ и Брчко дистрикт буду представљени у најбољем свијетлу те да потакнемо сарадњу на економском пољу као и у другим областима, јер Индонезија је тржиште од око 260 милиона становника на којем се могу наћи наши производи – каже Булчевић.

Производи Индонезије као што су кафа, палмино уље, егзотично воће те туризам пружају могућности бољем економском повезивању.

-Драго ми је да Брчко дистрикт БиХ први град који се на овакав начин увезао са Индонезијом, те упркос великој просторној удаљености, свјесни смо да бизнис не познаје границе, и стога сматрам да ће будућа сарадња имати чврст мост који ће спајати ова два града и наше двије земље – закључује Булчевић.

Делегација Брчко дистрикта је 22. јула боравила у Магелангу гдје су писмо намјере о братимљењу потписали испред Брчко дистрикта Дамир Булчевић а испред Магеланга градоначелник Сигита Видyониндита.

Амбасадорица Индонезије у БиХ Амелие Ахмад Јани је приликом потписивања писма намјере о братимљењу рекла да два града имају сличности иако је један у Европи, а други у Индонезији, наглашавајући да у области трговинске размјене је предност што Брчко има луку.

Булчевић је позвао представнике градске владе Магеланга да почетком октобра присуствују 3. пословном форуму у Брчком, што је градоначелник Видyониндита уврстио у план позива.

Како би додатно упознали индустрију малих и средњих предузећа (УКМ), након церемоније потписивања писма намјере о братимљењу, делегација Брчко дистрикта је посјетила центар прехрамбене индустрије Гетхук Трио у Магелангу. Гетхук су сластице са Јаве које се производе из цассавае (маниока) у комбинацији са шећером, палминим уљем, млијеком…

Делегација Брчко дистрикта је посјетила будистички храм Боробудура, највећу атракцију Магеланга, и понос Индонезије, који је на попису свјетске баштине UNESCO-а. Боробудур је највећи свјетски будистички споменик, древно налазиште које је на листи Седам свјетских чуда.

Магеланг је један од шест највећих градова у средишњој Јави.

Током боравка у Индонезији делегација Брчког имала је састанке са представницима државне Привредне Коморе (Кадин), Индонезијским удружењем послодаваца (АПИНДО) и Индонезијским удружењем за производњу палминог уља (ГАПКИ). Разговарано је о палмином уљу, чају и кафи, као извозним производима Индонезије.

У том контексту гости из Брчког су у Медану на Суматри посјетили државну плантажу палми и чаја (ПТПН) која постоји од 1911. године и једна је од 14 таквих плантажа у Индонезији, а заузима површину од 175 хиљада хектара с локацијама у девет округа. Плантажа у граду Адолина има 19 хиљада запослених. Након обиласка плантаже посјетили су постројења за прераду палминог уља у фабрици која годишње испоручи 650 хиљада тона уља.

Амбасадорица Индонезије одржала је презентацију о БиХ са аспеката образовања, културе и економије, те је говорила о резултатима досадашње сарадње и јачању односа између двије земље.

Јулска посјета Индонезији резултат је састанка на Business to Business догађају у априлу 2019. у Сарајеву којег је организовала Амбасада Индонезије у БиХ.

Наглашавајући значај сарадње у области образовања, потписан је у Индонезији 17. јула Меморандум о разумијевању између Универзитета Индонезије и Универзитета Источно Сарајево, те о сарадњи у области размјене студената између Економског факултета Универзитета Индонезије и Економског факултета у Брчком и Универзитета у Источном Сарајеву.

Делегација Дистрикта Брчко посјетила у Семарангу, главном граду централне Јаве, Међународни аеродром Ахмад Jани назван по имену генерала и националног хероја Индонезије (отац амбасадорице Амелие Ацхмад Jани) којем су у знак сјећања и поштовања подигнути споменици у неколико градова Индонезије, а поред аеродрома у Семарангу, Универзитет у граду Соутх Калимантан носи његово име. Делегација Брчко дистрикта је у Семерангу посјетила културне и туристичке дестинације Лаванг Севи и Кота Туа. Зграду Лаванг Севи су Холанђани градили између 1904. и 1907. као сједиште холандске жељезничке компаније East Indies до 1942. Током Другог свјетског рата зграда се користила као јапански војни центар.

Ова посјета је организована ради упознавања туристичких дестинација и садржаја за долазак туриста из БиХ.

Делегација је боравила и на Балију гдје су у Улувату присуствовали плесу Кецак, који се темељи на причи о Рамајани и традиционално се изводи у храмовима и селима широм Балија. Посјетили су и Баронг на Бату Булану, те Музеј умјетности Агунг Раи и неколико других туристичких атракција попут Тегалаланг и занатских центара у Убуду.

Подсјећамо, Брчко као градове побратиме већ има Самсун у Турској, Сент Луис у САД-у и Смедеревску Паланку у Србији.

 

 

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime