spot_img
spot_img

Афричка куга хара Брчко Дистриктом

spot_img
spot_img

Афричка куга свиња већ сада је направила огромне економске штете у Брчко Дистрикту. До сада је еутаназирано шест и по хиљада свиња на 194 домаћинства.

Једно од њих је у власништву Милорада Којића. Овај сточар из Брчког је у једном дану остао без 340 свиња.

”Двадесет година радим тај посао, двадесет година, мени је угашена фабрика за производњу меса. Ја сам годишње избацивао до хиљаду живих свиња, ту су ишла и прасад, и товљеници. Међутим, данас тога више нема, 340 комада је на тај дан убијено.” наводи Милорад Којић и додаје да је као човјек тешко поднио цијелу ситуацију. Од тога је живио, прехрањивао породицу, школовао дјецу. Како даље, ни сам не зна.

”Који опоравак? Да л’ се ја више могу опоравити и да л’ ја могу више наћи ту генетику? Годинама сам то покушавао, уз једног свог пријатеља, Мађара из Сомбора, који ми је помогао да дођем до те чисте генетике ландраса, јоркшира, дурока, пијетрена, гдје смо ми то комбиновали. Успио сам за ових 20 година од тог стада из Сомбора да направим ово што сам имао. Како вратити ту генетику? Само уз помоћ државе. Како ће се наша држава организовати, овај град? Тешко, скоро никако, јер ми њих не интересујемо.”

Милорад наслућује да ће посљедице осјетити сви и да ће од сада на тржишту бити месо из увоза.

”Али неко је хтио да то иде тако. Годинама су покушавали нас да угасе кроз ниске цијене са запада. Наши увозници меса су ишли нас убијеђивали да ми не знамо да произведемо. Данас када је дошла на западу изузетно висока цијена меса, код нас је дошао помор свиња.”

НОВА ЖАРИШТА

Коста Којић, шеф одсјека за ветеринарство Брчко Дистрикта, каже да се оваква појави деси једном у 100 или 200 година. Како се вирус не би ширио, укопавали су животиње на лицу мјеста. Додаје и да ће штете бити милионске:

”Радили смо укопавање на лицу мјеста, јер је већ домаћинство заражено, сматрали смо да је боље гдје има простора да се ту одради закопавање животиња, да не би развозили путевима и можда ширили вирусни материјал. Штете ће бити милионске, што директне, што индиректне. Трпи прво сточар, народ, пољопривредна апотека, ветеринари, месаре. То је шири појам, и то ће видјети тек сљедеће године кад се потроше све залихе и сва средства.”

Афричка куга свиња и даље се шири, тренутно се покушавају угасити жаришта на релацији Брчко-Бијељина, истиче Стеван Радић, шеф Пододјељења за ветеринарство у Влади Брчко Дистрикта:

”Ми смо имали прва жаришта у подручју мјеста Вучиловац, то је на граници са Хрватском, ту смо буквално све еутаназирали, само је остала једна већа свињогојска фарма. Сада имамо овај дио од Бијељине, гдје нам је зараза стигла до Брезика и ту задњих дана радимо еутаназију. Ово ће дефинитвно изазвати велике поремећаје у свињогојској производњи.”

СЕМБЕРИЈА ТРПИ НАЈВЕЋЕ ГУБИТКЕ

У Бијељини, која је највише погођена афричком кугом свиња, до сада је уклоњено 32.500 свиња, што је половина укупног свињског фонда Семберије. Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду Бијељине наводи да ситуација и даље није под контролом.

“Ми имамо свакодневно између 20-25 пријава гдје доктори ветеринарске медицине узимају узорке на сумњивим и угинулим свињама. Други дан добијамо резултате, и углавном 95-100% су позитивни. Поражавајући подаци”, каже Сретен Вучковић, Одјељење за пољопривреду Бијељина.

Вучковић додаје да је већ сада директна штета у Семберији више од 10 милиона КМ. Индиректне ће бити барем четири пута веће.

”Министарство пољопривреде Републике Српске је до сада исплатило око 3 милиона КМ и тренутно је застој. Поред тога имамо још један проблем, Министарство и Републички кризни центар не извршавају своје обавезе, које су законом предвиђене. Не врше редовно плаћања пољопривредним произвођачима, још нису почели да врше плаћања фирмама које су ангажоване на одвожењу и укуповању еутаназираних и угинулих свиња. Те фирме су ангажоване више од 70 дана, а ниједна транша није уплаћена ка њима.”

За крај, Вучковић истиче да је Град Бијељина сам у борби са афричком кугом свиња.

 

(n1)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img