spot_img
spot_img

Акција Штит: Набавка, превоз, држање ради продаје, продаја и посредовање у продаји опојних дрога

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поступивши по приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, Основни суд у Брчком одредио је притвор четворици осумњичених за неовлаштени промет опојних дрога, који су прије неколико дана ухапшени у оперативној акцији ШТИТ.

Организаторима групе за продају кокаина, марихуане и амфетамина И. З. (31)* и Е. С. (35)*, као и припадницима групе Е. Н. (37)* и А. М. (54)*, једномјесечни притвор одређен је усљед бојазни да ће утицајем на свједоке и саучеснике ометати кривични поступак.

Против наведене групе, Тужилаштво и Полиција Дистрикта, у сарадњи с Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА), дуже вријеме интензивно спроводе истражне активности које су настављене прије три дана извођењем оперативне акције кодног назива ШТИТ, када је лишен слободе већи број особа. Како се наводи у наредби о спровођењу истраге, првоосумњичени И. З. и другоосумњичени Е.С. су прошле године, с циљем стицања финансијске користи, организирали групу за набавку, пријевоз, држање ради продаје, продају и посредовање у продаји опојних дрога кокаин, марихуана и амфетамин. Тако организирана криминална група, којој су свјесно приступили Е. Н, А. М, Х. С*, А. Х*, Т. Ш.* и В. М*, дјеловала је на подручју дистрикта Брчко до извођења акције ШТИТ, до када је на подручју дистрикта Брчко прометовала најмање десет до дванаест килограма марихуане и амфетамина.

Због опасности да ће поновити кривично дјело за које се може изрећи казна затвора три године или тежа казна и бојазни да ће утицајем на свједоке и саучеснике ометати кривични поступак, Тужилаштво је након испитивања осумњичених предложило Основном суду Дистрикта да четворици њих одреди притвор. Одређивање притвора предложено је за организаторе криминалне групе И. З. и Е. С, али и за Е.Н. и А. М, као њене припаднике. Прихвативиши приједлог Тужилаштва и притворске разлоге који се односе на бојазан да ће утицајем на свједоке и саучеснике ометати кривични поступак, суд им је одлуком на коју имају право жалбе, одредио једномјесечни притвор. У међувремену, Тужилаштво и Полиција настављају координирану истрагу против осморице осумњичених, која је усмјерена на доказивање кривичних дјела неовлаштене производње и стављања у промет опојних дрога (из члана 232 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ).

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеној особи не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img