spot_img
spot_img

Брчко: Дани сјећања на страдање Срба Буквичке регије

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Постављањем паноа у центру града са фотографијама 68 убијених Срба 1992. године у Буквику и околним селима данас је у организацији Удружења погинулих бораца Републике Српске у Брчком започело обиљежавање 30 годишњице страдања Срба Буквичке регије под називом „Буквик – злочин без казне“.

Јован Пудић, предсједник организационог одбора каже да су од 11. до 14. септембра 1992. године почињени страшни злочини над буквичанима гдје је 68 цивила – жена, дјеце и мушкараца убијено, а тијела њих шест до данас нису пронађена. Према његовим ријечима више стотина цивила је било заточено и мучено у логорима, око 2.700 протјерано из својих кућа, а сва њихова имовина опљачкана и девастирана.

„За злочин над Србима у Буквику до данас су изречене само двије пресуде. За такав злочин само су два човјека осуђена“, нагласио је Пудић.

Обиљежавање страдања Срба Буквичке регије биће настављено у недељу 11. септембра посјетом и паљењем свијећа испред објеката у којима су били заточени заробљени буквичани 1992. године у Боћу, Бодеришту, Зовику, Горњем Рахићу, Бијелој и Улицама. Породице и мјештани Буковца ће посјетити и мјеста гдје су њихови најмилији убијени, а након тога биће одржан парастос страдалим Србима у Буковцу.

За 14. септембар планиран је парастос страдалим у Буквику, чему ће претходити бициклистички поход под називом „Буквик – да не заборавимо“.

У оквиру обиљежавања годишњице страдања Срба у Буквику под називом „Буквик без казне“ Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Брчко приредиће и пригодан перформанс који ће бити одржан 14. септембра прво у Буквику, а након тога истог дана и у центру града.

Од око 2.700 пријератних становника Буквичке регије данас их тамо живи веома мали број углавном старих и болесних.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img