spot_img
spot_img

ЈП “Лука Брчко” ове године ће пословати у минусу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Пословање Јавног предузећа “Лука Брчко” није добро, чему је, поред затварања моста на ријеци Сави за теретни промет, допринијела пандемија коронавируса.

Директор Маринко Виљушић истиче да је је и слаба пловност ријеке Саве томе допринијела, те да се обим посла преполовио за период од пет мјесеци ове, у односу на исто период претходне године.

“Прошле године смо имали смо повољније вријеме. До шестог мјесеца у 2019. години имали смо претовар од 60.000 тона робе, док од јуна до краја године није било континуиране пловности на ријеци Сави. Ове године је претовар пао на 35.000 тона”, истакао је Виљушић, те навео да ће предузеће у сваком случају пословати у минусу и да су о свему томе упознали Владу и Скупштину Брчко дистрикта.

Шеф Одјељења за привредни развој Перо Гудељевић каже да ће се ребалансом буџета за “Луку Брчко” осигурати додатних 200.000 марака у виду једнократне помоћи, те навео да интензивно раде на студији реконструкције моста који повезује Дистрикт и Гуњу, а који је затворен за саобраћај терених возила почетком 2019. године.

Он је подсјетио да је Влада Брчко дистрикта, у оквиру помоћи ЈП “Лука Брчко” донијела одлуку којом су укинуте наплате такси за увознике и извознике из Брчког, што је на годишњем нивоу 400.000 марака.

“Лука није добила те новце, него су увозници имали бољи положај у смислу да не морају плаћати таксе, већ да имају мотив како би дошли у “Луку Брчко”, рекао је Гудељевић.

С обзиром да је брчанска Лука једина међународна ријечна лука смјештена на ријеци Саве и од стратешког значаја за нашу земљу, Виљушић наводи да нису осјетили помоћ с нивоа Савјета министара БиХ.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img