256.239.993 КМ: Усвојен буџет Брчко дистрикта

Скупштина је данас на ванредној сједници усвојила буџет Брчко дистрикта БиХ за 2020. годину у износу од 256.239.993,00 КМ као и Закон о извршењу буџета по хитном поступку.

Предсједник Скупштине Есед Кадрић рекао је да је привремено ограничење у извршењу одређених расхода у Закону о извршењу буџета обезбиједило да се не могу трошити грантови који немају законско упориште као и материјална средства у износу од преко 60 одсто.

– То значи да смо практично законом онемогућили реализацију износа од 35 милиона КМ који ће нам требати за сектор здравства и подршку привреди због посљедица изазваних пандемијом вируса корона. Са усвојених пет амандмана омогућили смо реализацију до сада утрошених средстава од стране Кризног штаба и Владе Брчко дистрикта. За потребе Инспектората Канцеларији градоначелника је на располагање стављено 438.750 КМ и још 1.000.000 КМ за оперативно поступање градоначелника приликом доношења мјера на Кризном штабу – рекао је предсједник Кадрић.

Истакао је да је обезбијеђено и 100.000 КМ Одјељењу за јавну безбједност за ангажовање невладиних организација, прије свега Црвеног крста, у борби против вируса корона. За матерински додатак издвојена су недостајућа средства у износу од 1.172.000 КМ, а 1.700.000 КМ обезбиједиће се на позицији резерви буџета за реализацију одлука које се буду доносиле у периоду борбе против вируса корона.

– Савјесно и одговорно смо приступили усвајању буџета, уважавајући тренутак у коме се налазимо и донијели смо буџет у коме обезбјеђујемо додатних 35 милиона КМ у којима ће Влада Скупштино понудити квалитетне програме борбе за радна мјеста у привредним субјектима на подручју Брчко дистрикта. До тада имамо сасвим довољно средстава за оснаживање здравственог сектора и додатних средстава за набавку медицинске опреме – истакао је предсједник Кадрић.

На ванредној сједници Скупштине дата је сагласност на Одлуку о висини основице за обрачун плата запослених у органима јавне управе и институцијама, Полицији Брчко дистрикта и корисника буџетских средстава у Скупштини, Изборној комисији и Канцеларији за ревизију јавне управе и институција Брчко дистрикта за 2020. годину. Сагласност је дата и на Одлуку о висини основице за обрачун плата запослених у правосуђу изузев за носиоце правосудних функција чију висину утврђује Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

Висина основице за обрачун плата утврђена овим одлукама је 652,20 КМ и то је према ријечима Мате Лучића, директора Дирекције за финансије иста основица која је вриједила за период од 1. јула до 31. децембра прошле године.

– На овај начин смо на трошковима плата уштедјели 2.452.876,74 КМ, а то значи да нема повећања али за сада ни смањења плата у органима управе и осталим поменутим институцијама – рекао је Мато Лучић, директор Дирекције за финансије.

Скупштина је усвојила Нацрт закона о допуни Закона о инспекцијама Брчко дистрикта БиХ по хитном поступку. Допунама овог закона омогућава се ангажовање свих инспектора Инспектората без обзира на стварну и функционалну надлежност у случају посебних околности, проглашења ванредног стања или природне несреће. Тиме се омогућава рјешавање проблема недовољног броја санитарних или тржишних инспектора након доношења Одлуке о проглашењу угрожености становника Брчко дистрикта и Одлуке о проглашењу стања природне несреће због корона вируса COVID-19.

Посланици су разматрали Информацију о мјерама за санацију штета у привредним субјектима Брчко дистрикта БиХ насталих ограничењем рада због пандемије изазване вирусом корона. Закључено је да у складу с дискусијама посланика из уз помоћ Комисије за економски развој и пољопривреду Влада припреми програм мјера који ће бити достављен Скупштини на разматрање и усвајање.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime