Зима показује зубе: Температуре испод нуле, ледени талас на врхунцу наредне седмице

Хладан арктички ваздух са сјевера донио је ледене дане и у Републику Српску и БиХ. Са снијегом и минусима, према прогнозама, борићемо се и наредних неколико дана. Највећи сњежни покривач је на сјеверозападу Српске, а саобраћај се и данас отежано одвијао у планинским крајевима и преко превоја.

Кад зима не угризе, онда удари репом – сњежне падавине и хладноћа захватиле су и Српску. Право зимско вријеме очекује нас и у наредних неколико дана – снијег, минуси, повремено чак и вјетар који појачава осјећај нелагодности и хладноће.

- Реклама -

“Темпаратура ће наставити да опада, тако да ће у многим предјелима у наредна два дана бити од -12 до -7,8, а дневна само пар степени више, углавном од неких -8 до -4, на југу само пар степени изнад нуле, а снијег ће падати повремено и на југу”, изјавила је дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђурђевић.

Средином седмице температура би се могла спустити и до -15, на планинама чак и до -20 степени. Ситуацију пажљиво прате у Цивилној заштити Републике Српске.

“Снијег је највећи на сјеверозападу Републике Српске, у општинама Крупа на Уни, Петрово-Дринић, Источни Дрвар, Нови Град. Категорисани путеви су очишћени и проходни, а некатегорисани се одржавају проходним, тако да нема изолованог становништва”, нагласио је портпарол Републичке управе Цивилне заштите РС Жељко Стојановић.

У Источном Дрвару, гдје има око 80 центиметара снијега, и даље имају проблема са проходношћу пута према Дрвару.

“Када је у питању пут према Бањалуци, односно Републици Српској, ту нема застоја, путеви се редовно чисте. Блокада је од Дрвара према Источном Дрвару, јер је то регионални пут до ентитетске границе коју би требало би да чисте `Ливно путеви`,али они то неће”, истиче Миле Марчета, делегат у Дому народа Парламента ФБиХ.

Да се зима не шали, говори и то да је заснијежило и на југу Српске, док су нове сњежне падавине највише проблема изазвале у планинским предјелима и преко превоја гдје су угажени снијег и лед узроковали отежано и успорено одвијање саобраћаја.

У Ауто-мото савезу Републике Српске издвајају планински прелаз преко Мањаче, Бањалука-Чађавица, путни правац Сарајево-Власеница преко превоја Хан Поглед и Романије, Трново-Фоча-Гацко преко превоја Рогој и Чемерно.

Из Цивилне заштите апелују на све надлежне службе да буду на висини свог задатка, а на становништво да пажљиво планирају боравак на отвореном.

Ако је судити по прогнозама, постепени раст температуре може се очекивати крајем седмице, док се за наредни викенд очекује знатно топлије вријеме.

 

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime