И запослена лица напуштају Српску

Док су претходних година у иностранство углавном одлазили незапослени, у посљедње вријеме све више је људи који, иако имају посао, напуштају Републику Српску.

Разлог су, прије свега, ниске зараде и чињеница да многи, иако се годинама воде да раде, нису пријављени. У оваквој ситуацији, ма колика да им је плата, радници не могу да дигну кредит и ријеше стамбено питање.

- Реклама -

Међу онима који су отишли у бијели свијет, гдје мјесечно зарађују и по 2.000 еура, нису ријетки људи који су били спремни да за плату од неких 500-600 еура, и пријаву, остану у Републици Српској.

Марко В, зидар из Бањалуке, који је прије пар мјесеци отишао у Словенију, признаје за “ЕуроБлиц” да би остао само да га је газда пријавио и дао нешто већу плату.

Радио сам за 850 КМ, што је, с обзиром на плате у грађевинарству, добра плата. До ње сам догурао захваљујући томе што сам добар и вриједан мајстор, што ни мој газда није спорио. Међутим, нисам био пријављен, тако да ме убијала неизвјесност шта ће бити сутра. Кад сам схватио да од пријаве неће бити ништа прихватио сам понуду у Словенији, гдје зарађујем 1.500 еура. Ипак, да сам био пријављен и да ми је плата била бар 1.000 КМ ни на памет ми не би пало да идем било гдје.

И у Савезу синдиката РС наглашавају да је свака плата испод 1.000 КМ недовољна за пристојан живот, због чега људи одлазе у иностранство. Ријеч је о своти довољној таман да се плате режије, купи довољно хране и обезбиједи текуће одржавање домаћинства.

Статистички подаци више су него поражавајући, с обзиром на чињеницу да за плату испод 1.000 КМ ради чак 75 одсто радника, што значи да тек сваки четврти може да се похвали толиким или нешто већим примањима.

С друге стране, неке анализе су показале да у РС око 80.000 људи ради на црно, те да, од укупног броја оних који су пријављени, скоро четвртина муку мучи с нередовном исплатом плата и уплатом доприноса.

Демограф Стево Пашалић рекао је да је од 1991. године из Републике Српске отишло 355.000 њених грађана, те да смо у овом периоду по основу негативног природног прираштаја изгубили 45.000 људи.

„Чињеница је да наши грађани масовно одлазе у иностранство. Међутим, посебно је алармантно то што са ових простора иду људи између 20 и 40 година, који су у зениту радне и репродуктивне способности“, казао је Пашалић.

 

 

 

 

(blic.rs)

1 komentar

  1. A šta je sa onim koji rade za 500 km i koji nemaju nikakva primanja a kojima je kabadahijska vlast oduzela i ono malo……

    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime