spot_img

Za nepostojeći aerodrom milion KM

Published:

Nakon što je Vlada RS potrošila više od milion KM za petogodišnje funkcionisanje Javnog preduzeća “Aerodrom Trebinje” i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma, saznaje portal CAPITAL.

Nova istraživanja i izrada planova građane Srpske koštaće oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja fantomskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

Tenderskom dokumentacijom, koja je u posjedu CAPITAL-a, traži se najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

“Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor”, stoji u tenderskoj dokumentaciji „Aerodroma RS“.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu za CAPITAL da će „novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje „međunarodni aerodrom Trebinje““.

Informaciju da je trebinjska avio pista ponovo na umu nadležnima potvrdio nam je i direktor „Aerodroma RS“ Miroslav Janjić, napominjući da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru „strateških planiranja RS“.

„Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definisaće strategija razvoja ovog aerodroma.“Aerodromi RS“ su preduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje“, istakao je Janjić, ne precizirajući dalje kako preduzeće na čijem je čelu vodi brigu o aerodromu koji ne postoji.

A da ne postoji Vlada RS i definitivno je priznala u januaru 2014. godine kada je zatvoreno preduzeće „Aerodrom Trebinje“, a Privredni sud u Banjaluci ga obrisao iz Registra privrednih subjekata.

Tokom petogodišnjeg rada, istini za volju – bez piste i međunarodnog reda letova, trebinjski aerodrom je potrošio više od milion KM iz budžeta, a urađeni su samo master plan i idejno rješenje. O izradi izvedbenog projekta nije bilo ni govora.

Samo pola godine prije zvanične odluke o zatvaranju predsjednik RS Milorad Dodik je tvrdio da Vlada nije odustala od gradnje trebinjskog aerodroma.

“Nismo odustali od gradnje i realizacije projekta Aerodroma u Trebinju, samo je svjetska ekonomska kriza doprinijela da realizacija projekta ide sporije. Tražimo investitora koji će biti partner Vladi i koji će podržati gradnju aerodroma i piste na Zubačkom polju”, izjavio je Dodik 2013. godine.

Prema ranijim obećanjima, trebinjski aerodrom trebalo je da bude operativan još od 2010. godine, jer su tada predstavljene studije koje su „pokazale da postoji opravdanost ovog projekta“. Plan je bio da se u gradnju aerodroma uloži oko 60 miliona KM, kako bi mogao, samo u prvoj fazi, da prima 250.000 putnika godišnje.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala BiH kazala je za CAPITAL da je riječ o još jednom u nizu bespotrebnom bacanju novca.

“Prvo je bačen novac na funkcionisanje tog takozvanog preduzeća, gdje su radila samo tri radnika kojima su godinama isplaćivane plate, a sada se ponovo daje novac za nešto što nema apsolutno nikakvu logiku. Ne postoji opravdanost, a pogotovo je nema kada je riječ o izradi druge studije. Pitanje je kome je u interesu da to radi”, prokomentarisala je.

Postavlja se pitanje da li se, prema riječima Korajlićeve, radi o ponovnom oživljavanju aerodromskog mita pred nove izbore, iako su svi svjesni da ni banjalučki aerodrom praktično ne funkcioniše.

 

 

 

 

(capital.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img