Возила не довезу, а прођу на техничком

Због фиктивног техничког прегледа, без присуства и тестирања возила, те због декларисања неисправног возила исправним фалсификовањем резултата испитивања у току прошле године је изречена привремена забрана рада за чак 18 станица техничког прегледа у Републици Српској, потврдили су у Републичкој управи за инспекцијске послове.

Разлози привременог затварања ових станица су и због неисправних мјерних уређаја и недостатка стручних лица предвиђених законом.

- Реклама -

“Републичка саобраћајна инспекција је извршила 289 контрола станица техничког прегледа, у којима су у 72 случаја утврђени пропусти у раду”, истакли су у Инспекцији.

Према њиховим ријечима, у 14 случајева забрана је изречена на период од 15 дана, у једном случају на седам, у једном на 30 дана, док је у двије контроле забрана изречена све до обезбјеђивања потребне опреме и кадрова.

“У осталим случајевима гдје су констатоване неправилности, као што је вођење евиденција, инспектори су изрицали управне мјере у циљу отклањања неправилности”, нагласили су у Управи.

Истакли су да су у протеклој години станицама техничког прегледа изречене казне од 41.400 КМ.

Наводе да инспектори прате рад станице техничког прегледа путем информационог система те уколико посумњају у резултате испитивања возила затеченог на технолошкој линији за испитивање захтијевају, како кажу, враћање возила на технолошку линију ради поновне провјере.

“Фалсификовањем измјеритеља извршеног прегледа починиоци прекршаја свјесно утичу на угрожавање безбједности саобраћаја, што је посебно забрињавајуће када узмемо у обзир да је ријеч о кочионом, управљачком и свјетлосном систему”, нагласили су у Управи.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, истакао је да је посебно забрињавајуће то што власници возила поступају неодговорно на техничком прегледу, не бринући при томе ни за властиту безбједност.

“Власници возила који врше малверзације приликом техничког прегледа угрожавају и себе и своју породицу, а и друге учеснике у саобраћају, јер када у току вожње један точак не кочи па лице слети с цесте, тада је већ касно”, упозорио је Радовић.

Наташа Костић, помоћница министра саобраћаја и веза РС, рекла је да у овом министарству сматрају да је учешће техничке неисправности возила у саобраћајној незгоди веће од оног што званични подаци показују.

“Обично када се деси саобраћајна незгода, ако се возило кретало неприлагођеном брзином или је возач имао присуство алкохола у крви, то се прво узима као узрок саобраћајне незгоде, а то што се неко кретао неприлагођеном брзином не значи да у исто вријеме и возило није било неисправно”, нагласила је Костићева.

Према њеним ријечима, Министарство врши надзор над радом станица техничког прегледа путем информационог система. Навела је да је у овом тренутку просјечна старост возила на улицама 16,8 година, док се на техничким прегледима, како каже, установи да је око 20 одсто возила неисправно.

Додала је да је фиктивни преглед возила кривично дјело, јер, како каже, станице техничког прегледа издају доказ и папир за нешто што нису ни извршиле.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime