Vlada Srpske formira interventni tim za velike zvjeri: “Medvjed nas više ne smije iznenaditi!”

Medved nas više ne sme iznenaditi, složno poručuju iz Lovačkog saveza, Centra za životnu sredinu i Vlade Republike Srpske.

Združenim snagama formiraju komisiju za velike zveri, kao i interventni tim koji će rukovati puškom za uspavljivanje divljači. Uskoro nabavljaju i pušku, kako im se nemili događaj iz Banjaluke kada su morali da ubiju zalutalog medveda ne bi ponovio Za nabavku ovog oružija i obuku tima, Vlada će iz sredstava proširene reprodukcije, izdvojiti oko trinaest i po hiljada maraka, kaže pomoćnik Ministra za šumarstvo i lovstvo, javlja ATV.

- Reklama -

– To je nabavka puške za uspavljivanje, odnosno omamljivanje velikih zveri, kao i obuku interventnog tima koji bi rukovao tim oružjem. Mi smo prepoznali značaj toga projekta, smatramo da je to važno da imamo jedan takav interventni tim za situacije kao što smo imali pre određenog vremena u Banjaluci kad se pojavio medved – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Zubić.

Nemili događaj kada su lovci po naređenju Vlade ubili medveda u banjalučkom naselju Budžak, dogodio se u novembru 2015. Od tada do danas smo prošli dug put da ukažemo na problem i ponudimo rešenje, pričaju u Centru za životnu sredinu. Ključna je bila jedna radionica koju su oranizovali prošle godine na koju su pozvali i lovce i ministre.

– Gde smo razgovarali kako bi se trebala formirati komisija za velike zveri, između ostalog, i za medvede koja bi ustvari sa nekog stručnog aspekta znala najbolje kako postupati u tim situacijama a sastavni deo toga je i opremanje interventnog tima – rekao je Jasmin Pašić iz Centra za životnu sredinu.

U timu ćemo imati 10-ak lovaca koji će moći pokriti celu Republiku, kaže predsednik lovačkog saveza Savo Minić. Dok se to ne dogodi obezbedili su se ugovorom sa lovcima iz Srbije koji imaju pušku i mogu ekspresno da reaguju na poziv iz Srpske.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime