spot_img
spot_img

Влада прогласила ванредно стање у Семберији

spot_img
spot_img

Влада Републике Српске, на телефонској сједници због свињске куге, прогласила је ванредну ситуацију на подручју Семберије.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, потврдио је за “Независне” да је та одлука донесена, а осим Бијељине, односи се и на општине Лопаре и Угљевик.

Прије него што је Влада Републике Српске донијела одлуку, фармери у Републици Српској истакли су да се свињска куга незаустављиво шири и да су сатјерани у ћошак, а једини излаз видјели су управо у проглашењу ванредног стања како не би дошло до ширења заразе.

Осим Владе Републике Српске, одлуку о проглашењу ванредне ситуације требало је да донесе и Бијељина, а то је најавио Љубиша Петровић, градоначелник.

И на фарму Саве Бакајлића, предсједника Удружења пољопривредних произвођача Семберије и Мајевице, стигао је допис да мора уништити дио сточног фонда.

“Добио сам налаз да је афричка свињска куга присутна и на мојој фарми. Око стотину комада ће бити еутаназирано”, прича Бакајлић, који даље наводи да су пољопривредни произвођачи из Семберије упутили званичан допис Влади РС и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, у коме траже проглашење ванредног стања. Бакајлић је љут и на надлежне у Семберији, прије свих на Кризни штаб и градоначелника Бијељине Љубишу Петровића, јер нису реаговали да се проблем ријеши.

“Готово цијела Семберија је погођена. Ми као људи желимо да заштитимо један мали дио који још није погођен. Тражили смо да предсједник Владе прогласи ванредно стање, ако им је уопште то у интересу. Ако је политика и хоће да нас побију, нека побију и нас и стоку”, поручује Бакајлић, додајући:

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, тврди да вирус економски потпуно уништава узгајиваче.

“Болест је толико опасна и немилосрдна. Потребне су велике и прецизне мјере, а једна од њих је потпуна изолација, што мање кретање, што мањи транспорт свиња, пратити ситуацију од почетка инкубације. Тамо је на терену пет инспектора, то је мало”, истиче Маљчић.

Прије него што је на телефонској сједници донесена одлука о проглашењу ванредног стања, Минић је за Независне рекао да се о томе разговарало и раније.

“Добио сам захтјеве пољопривредника. Ја сам на вези 24 сата са представницима Цивилне заштите који већ два дана чекају у Бијељини да градоначелник Петровић изда акт гдје ће се поставити пунктови, за животињска гробља и све остало”, каже Минић.

Према његовим ријечима, највећи проблем у Бијељини је то што градоначелник Љубиша Петровић не пристаје да се проблем заједнички ријеши, већ случај политизује.

“Министарство размишља о проглашењу ванредног стања, али то је одлука коју доноси Влада на основу утврђених околности. Не кажем сада да ће то бити данас или сутра, и да ли за цијелу Српску или само погођени дио, али свакако ћемо се огласити о томе”, рекао је Минић, који додаје да се сва материјална и техничка средства морају ставити на располагање како би се зауставило ширење афричке куге.

“Из Градске управе Бијељина нам је тек рано у понедјељак стигао допис у коме признају да нису у могућности да са својим ресурсима изврше све оно што би требало. То је један огроман пропуст, не желимо да политизујемо, већ да са локалном заједницом имамо партнера како бисмо искоординисали све биосигурносне мјере које треба да буду предузете”, појаснио је Минић.

А из Бијељине је убрзо стигао одговор. У овом граду у уторак ће бити проглашена ванредна ситуација, поручио је градоначелник Љубиша Петровић.

“На подручју града Бијељина ће бити проглашена ванредна ситуација због појаве афричке куге свиња. Закључно са недјељом, у Бијељини је еутаназирано 2.400 свиња, а данас се у Средњем Магнојевићу спроводи еутаназија на фарми са више од 800 свиња”, рекао је Петровић, те додао да се у овом случају ради о милионској штети.

“Захтјеви за надокнаду штете од данас (понедјељак) предају се у градском Одјељењу за пољопривреду”, казао је Петровић.

На ово ресорни министар Минић одговара:

“Није његова обавеза ни право да позива грађане да почну подносити захтјеве за накнаду штете њему. То је класична политизација. Има одлука Владе из 2019. године да терет трошкова угинућа животиња и еутаназију од афричке куге сноси Влада из Фонда солидарности. Ми ћемо то рјешавати”, нагласио је Минић.

Подсјетимо, афричка куга свиња потврђена је на 64 имања у Српској. На подручју Брчко дистрикта регистровано је 19 имања на којима је откривена афричка куга свиња, а еутаназирано је 355 заражених животиња.

Истовремено, Кина је забранила увоз домаћих и дивљих свиња директно или индиректно из БиХ и Хрватске, а у два саопштења која је објавила кинеска Управа царина се наводи да ће све домаће и дивље свиње које уђу у Кину бити враћене или уништене.

 

 

(nezavine.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img