Uskoro Fond za liječenje djece

U Republici Srpskoj biće osnovan fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti. Fond bi trebalo da se puni izdvajanjem od plata svih zaposlenih u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja.

Građani koji ne žele da dio svoje plate izdvajaju u ove svrhe mogu biti oslobođeni te obaveze, ako poslodavcu predaju pismenu izjavu o tome.

Inicijativa za osnivanje ovog fonda pokrenuta je danas na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predstavnika udruženja za liječenje djece oboljele od različitih bolesti.

Dodik je istakao da je pripremljen i nacrt zakona koji će ovih dana biti upućen u proceduru, te izrazio nadu da će uskoro biti usvojen, a fond formiran već do ljeta ove godine.

“Fond bi djelovao u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, ne bi imao dodatnih troškova, a imao bi svoj upravni odbor i komisiju, dok bi rad u njemu bio bez naknade. Sve će biti transparentno i svakog trenutka moći će se vidjeti koliki je priliv, a koliki odliv novca”; istakao je Dodik.

Procjene su da bi godišnji priliv, prema predloženom principu, bio oko 6,3 miliona maraka godišnje.

“Osim toga svako ko želi, moći će da uplati donacije, a tražićemo i da Savez opština i gradova propiše obavezu opština da učestvuju sa uplatama. Nažalost, djeca dolaze iz svih opština i smatramo da je potrebno da se opštine uključe u sve ovo”, rekao je Dodik.

On je podvukao da će se iz prikupljenih sredstava oko 20 do 25 odsto izdvajati za kapitalna ulaganja i dijagnostiku.

Olivera Ratković iz centra „Tvoja riječ“ je istakla da je osnivanje ovog fonda ideja i želja svakog roditelja.

“Ovo će nam omogućiti da što prije i što brže pomognemo svakom djetetu kojem je to neophodno. Samo skupa možemo iznijeti ovako humane i velike projekte”, rekla je Ratković.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime